1. Kawa Speciality
Z roku na rok jest coraz głośniej o kawie speciality, czyli kawie najwyższej jakości. O co w tym wszystkim chodzi? Kawa z segmentu speciality to położenie nacisku na wysoką jakość ziaren, a nie na ich ilość czy cenę, która będzie związana z ich kupnem. Kawa speciality swoim smakiem w żaden sposób nie przypomina tego, co można kupić na sklepowych półkach - ma czysty i intensywny smak i pobudzający zmysły aromat. Taka kawa potrafi być niezwykle wyrazista w smaku, a czasami słodka lub neutralna, dlatego nie wymaga ani dodatku w postaci mleka, ani dodatku w postaci cukrów, które zazwyczaj mają na celu pomóc nam w zabiciu gorzkiego smaku kawy. Kawy speciality to możliwość poczucia nuty cytrusów, owoców leśnych, czekolady, orzechów oraz innych smaków bez wykorzystania żadnych wspomagaczy smakowych. Z roku na rok liczba konsumentów kaw sepciality wzrasta, dlatego prognozuje się, że będzie to najszybciej rozwijający się rynek w Europie w ciągu kolejnych kilku lat.
2. Cold Brew
Dużą popularnością cieszy się również kawa w formie cold brew, czyli parzona na zimo - jest to dosyć niekonwencjonalny sposób parzenia kawy, dzięki któremu można uzyskać kawę z wysoką zawartością kofeiny, a także z wyraźnym, a zarazem orzeźwiającym smakiem. Kawa typu cold brew najchętniej przygotowywana jest latem i najlepszym rozwiązaniem jest podawanie jej prosto z lodówki. Warto wspomnieć, że tak parzona kawa jest w znacznej mierze nie tylko pozbawiona goryczy, ale również kwaskowości, dzięki czemu jest świetną alternatywą dla napojów gazowanych, a nawet energetyków.
3. Ekologia
Oczywiście segmentem, którego nie sposób ominąć w roku 2021, będzie ekologia, która również dopadła branżę kawową. Powstają coraz to nowsze rozwiązania, które mają na celu zminimalizować ilość tworzonych odpadów z myślą o otaczającym nas środowisku. Nie tylko rezygnujemy z plastikowych rurek i sprzedawania wody w plastikowych butelkach, ale również zaczynamy pić kawę na wynos z kawiarni z własnych kubków.
4. Kawa bezkofeinowa
Chociaż kawa bezkofeinowa przez dłuższy czas była uznawana za swego rodzaju czarną owcę w świecie kawy, to jednak w ciągu ostatnich lat widać znaczne polepszenie jakości oraz smaku kawy bezkofeinowej. Podczas procesów obróbki z ziaren wyciąganych jest nawet 97% kofeiny, dzięki czemu ciemnopalone ziarna swoim smakiem przypominają prawdziwą kawę. W dzisiejszych czasach duży nacisk kładziony jest na zdrowy tryb życia, dlatego kofeina zaczyna odchodzić w odstawkę i coraz więcej osób przerzuca się na kawę bezkofeinową.
5. Fair Trade
Kawosze nie tylko powinni kierować się smakiem i aromatem kawy, ale również świadomymi zakupami, dlatego w roku 2021 powinniśmy zwrócić uwagę, z jakich źródeł pochodzi kupowany przez nas napój lub skąd dostarczane są ziarna, które codziennie mielimy przygotowując napój kawowy? Na opakowaniach ziaren warto poszukiwać znaczku Fair Trade, który dosłownie oznacza, że produkt pochodzi z tzw. sprawiedliwego handlu, a więc, ze wszystkie etapy wytwarzania ziaren są weryfikowane przez godne zaufania systemy, co przyczynia się bezpośrednio do polepszenia jakości życia, a także pracy mieszkańców zajmujących się uprawą kawy.
- Strona główna
- Artykuły
- 5 kawowych trendów na rok 2021
5 kawowych trendów na rok 2021
Wprawdzie już prawie dwa miesiące za nami, jednakże nigdy nie jest na późno na rozmowy o kawie, a w szczególności na porozmawianie na temat ewolucji kawy! Co takiego zmieni się w świecie kawy w tym roku?