5 powodów, dla których warto jeść czekoladę
5 powodów, dla których warto jeść czekoladę
Czekolada jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, który chętnie bywa wykorzystywany w formie przekąski lub dodatku do deserów, a nawet dań przyrządzonych na słodko.

Czekolada nie tylko jest smaczna, ale również od razu poprawia nasz nastrój i wykazuje wiele zdrowotnych właściwości — jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych. Prawdziwa czekolada produkowana jest z ziaren kakaowca, tłuszczu kakaowego oraz dodatku cukru — może zawierać różnorodne dodatki w postaci: orzechów, alkoholu, a także owoce liofilizowane. Jakie są główne zalety czekolady?

1. Poprawia pamięć
Wprowadzenie do codziennej diety kakao oraz gorzkiej czekolady przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zapalenia nerwów i zmian strukturalnych mózgu, jak również zmniejszenia ryzyka wczesnego rozwoju chorób takich jak: Parkinson czy Alzheimer. W gorzkiej czekoladzie występuje związek zwany epikatechniną, która wzmacnia tworzenie pamięci długotrwałej, jak również poprawia przepływ krwi, dzięki czemu dochodzi do wzrostu nowych komórek nerwowych

2. Posiada ogromne pokłady magnezu
W ok. 100 gramach gorzkiej czekolady znajduje się nawet 228 mg magnezu, dzięki czemu czekolada okazuje się dobrym źródeł tego pierwiastka w naszej diecie. Magnez jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu kostnego, jak również bierze udział w tworzeniu energii do pracy mięśni i w przewodnictwie nerwowym. Jeżeli zmagamy się z niedoborem magnezu, możemy doświadczać skurczy mięśni, a także przyśpieszenia powstawania zmian naczyniowych.

3. Gwarantuje nam dobry nastrój
Gorzka czekolada zawiera w sobie związek, jakim jest tryptofan, który jest prekursorem serotoniny. Związek ten jest odpowiedzialny za nasz dobry nastrój, prawidłowy sen, jak również procesy pamięci. Niedobór wspomnianego związku może przyczynić się do rozwoju depresji i ogólnego niezadowolenia z życia.

4. Zapobiega zawałom i miażdżycy
Zawarte w gorzkiej czekoladzie flawonoidy przyczyniają się do zwiększenia elastyczności naczyń krwionośnych, dzięki czemu zwiększa się również siła skurczu mięśnia sercowego. Co więcej, regularne spożywanie gorzkiej czekolady może przyczynić się do zmniejszenia złego cholesterolu i zwiększenia dobrego cholesterolu we krwi. Tak więc gorzka czekolada nie tylko poprawia cholesterol i poziom glukozy we krwi, ale również obniża ciśnienie tętnicze.

5. Właściwości przeciwutleniające
W gorzkiej czekoladzie znajdują się bogate pokłady flawonoidów, które posiadają ogromne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, jak również przeciwnowotworowe. Spożycie gorzkiej czekolady może się przyczynić do zmniejszenia ryzyka występowania chorób cywilizacyjnych.

Dlaczego nie warto pić kawy, gdy ma się kaca?
Dlaczego nie warto pić kawy, gdy ma się kaca?
Flat white, czyli z czym się to pije?
Flat white, czyli z czym się to pije?
Czy warto kupić ekspres kapsułkowy?
Czy warto kupić ekspres kapsułkowy?
Skomentuj przepis
Ocena: