Ręczne zaparzanie kawy
Aeropress jest urządzeniem, które służy do ręcznego zaparzania kawy. Wspomniane urządzenie zostało skonstruowane przez Alana Aldera w 2005 roku. Korzystając z aeropressu zaleca się wykorzystywanie wysokiej jakości kaw, z których można wydobyć nuty waniliowe, a także owocowe czy orzechowe. Dzięki aeropress otrzymuje się napar delikatny i łagodny o wielu nutach smakowych, jednakże wszystko jest zależne od ziaren kawy, tj. ich stopnia palenia, a także zmielenia, jak również temperatury wykorzystanej w procesie parzenia wody i samego sposobu parzenia. Aeropress jest niezwykle łatwym sposobem zaparzania kawy, dlatego jest to świetna opcja dla osób, które są laikami w piciu kawy, jednakże chcą spróbować innych metod jej parzenia. Aeropress to sposób na zaparzenie kawy w przestrzeni prywatnej, jak i publicznej - świetnie sprawdzi się w przestrzeni domu, jak również podczas zaparzania kawy w biurze lub w podróży. Urządzenie jest stworzone z nietłukącego się materiału i jest łatwe do przenoszenia, dlatego jeżeli jesteś wielkim pasjonatem kawy, jest to przedmiot właśnie dla Ciebie!
Z jakich części składa się aeropress?
Aeropress to niewielkie urządzenie, które składa się z:
- korpusu,
- tłoku,
- plastikowego sitka,
- filtrów (papierowe i jednorazowe),
- mieszadełka,
- lejka.
Odpowiednio zmielona kawa
Do przygotowania kawy potrzebujesz dodatkowo zmielonej kawy, a jeżeli masz wyłącznie kawę ziarnistą, musisz zaopatrzyć się także w młynek do kawy. Warto pamiętać, że w przypadku aeropress ogromne znaczenia ma wielkość zmielonej kawy, ponieważ jeżeli zostanie zmielona zbyt drobno, to będzie stawiać za duży opór w ostatniej fazie parzenia, natomiast jeżeli będzie zmielona zbyt grubo, wcale nie będzie stawiała oporu i napar będzie cienki - w ogóle nie będzie w nim czuć aromatu. Do zaparzenia całego aeropressu potrzebujemy ok. 16/17 g kawy.
Jak parzy się kawę z wykorzystaniem aeropressu?
Na samy początku przez lejek wsypujemy zmieloną kawę, aby utworzyła dość cienką warstwę, zakładamy filtr do sitka i będziemy rozpoczynać szybki i prosty proces parzenia naparu kawowego. Do aeropressu wlewany gorącą wodę i zostawiamy ją na ok. 30 sekund - na samym początku wlewamy tylko na tyle wody, aby zakryć kawę. Po chwili zalewamy kawę resztą wody, ok. 200 ml. Montujemy sitko i składamy aeropress z naczyniem, do którego będziemy parzyć kawę. Napar kawowy wyciskamy do szklanki - jeżeli odpowiednio zmielimy kawę, będzie ona stawiała nam delikatny opór. Pozostaje nam jeszcze usunięcie fusów z filtra i dokładne umycie urządzenia przed kolejną serią parzenia. Przepyszna kawa jest gotowa i czeka na Twoją ocenę!