Aeropress - czym jest i jak parzyć w nim kawę?
Aeropress - czym jest i jak parzyć w nim kawę?
Aeropress jest jedną z najmłodszych metod alternatywnego parzenia kawy i coraz bardziej zyskuje na popularności. Metoda pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, jest praktyczna i niezwykle prosta, dzięki czemu idealnie nada się nawet dla osób rozpoczynających przygodę z kawą.

Ręczne zaparzanie kawy
Aeropress jest urządzeniem, które służy do ręcznego zaparzania kawy. Wspomniane urządzenie zostało skonstruowane przez Alana Aldera w 2005 roku. Korzystając z aeropressu zaleca się wykorzystywanie wysokiej jakości kaw, z których można wydobyć nuty waniliowe, a także owocowe czy orzechowe. Dzięki aeropress otrzymuje się napar delikatny i łagodny o wielu nutach smakowych, jednakże wszystko jest zależne od ziaren kawy, tj. ich stopnia palenia, a także zmielenia, jak również temperatury wykorzystanej w procesie parzenia wody i samego sposobu parzenia. Aeropress jest niezwykle łatwym sposobem zaparzania kawy, dlatego jest to świetna opcja dla osób, które są laikami w piciu kawy, jednakże chcą spróbować innych metod jej parzenia. Aeropress to sposób na zaparzenie kawy w przestrzeni prywatnej, jak i publicznej - świetnie sprawdzi się w przestrzeni domu, jak również podczas zaparzania kawy w biurze lub w podróży. Urządzenie jest stworzone z nietłukącego się materiału i jest łatwe do przenoszenia, dlatego jeżeli jesteś wielkim pasjonatem kawy, jest to przedmiot właśnie dla Ciebie!

Z jakich części składa się aeropress?
Aeropress to niewielkie urządzenie, które składa się z:

  • korpusu,
  • tłoku,
  • plastikowego sitka,
  • filtrów (papierowe i jednorazowe),
  • mieszadełka,
  • lejka.


Odpowiednio zmielona kawa
Do przygotowania kawy potrzebujesz dodatkowo zmielonej kawy, a jeżeli masz wyłącznie kawę ziarnistą, musisz zaopatrzyć się także w młynek do kawy. Warto pamiętać, że w przypadku aeropress ogromne znaczenia ma wielkość zmielonej kawy, ponieważ jeżeli zostanie zmielona zbyt drobno, to będzie stawiać za duży opór w ostatniej fazie parzenia, natomiast jeżeli będzie zmielona zbyt grubo, wcale nie będzie stawiała oporu i napar będzie cienki - w ogóle nie będzie w nim czuć aromatu. Do zaparzenia całego aeropressu potrzebujemy ok. 16/17 g kawy.

Jak parzy się kawę z wykorzystaniem aeropressu?
Na samy początku przez lejek wsypujemy zmieloną kawę, aby utworzyła dość cienką warstwę, zakładamy filtr do sitka i będziemy rozpoczynać szybki i prosty proces parzenia naparu kawowego. Do aeropressu wlewany gorącą wodę i zostawiamy ją na ok. 30 sekund - na samym początku wlewamy tylko na tyle wody, aby zakryć kawę. Po chwili zalewamy kawę resztą wody, ok. 200 ml. Montujemy sitko i składamy aeropress z naczyniem, do którego będziemy parzyć kawę. Napar kawowy wyciskamy do szklanki - jeżeli odpowiednio zmielimy kawę, będzie ona stawiała nam delikatny opór. Pozostaje nam jeszcze usunięcie fusów z filtra i dokładne umycie urządzenia przed kolejną serią parzenia. Przepyszna kawa jest gotowa i czeka na Twoją ocenę!

Dlaczego nie warto pić kawy, gdy ma się kaca?
Dlaczego nie warto pić kawy, gdy ma się kaca?
Ekspres pod zabudowę, czy warto?
Ekspres pod zabudowę, czy warto?
Kawa z cytryną — hit czy kit?
Kawa z cytryną — hit czy kit?
Skomentuj przepis
Ocena: