Chemex - jak parzyć w nim kawę?
Chemex - jak parzyć w nim kawę?
Chemex to zyskująca na popularności alternatywna metoda parzenia kawy, którą za aromatyczny smak kawy i jej niepowtarzalny aromat uwielbia coraz więcej osób na całym świecie. Nie wiesz jak zaparzać kawę w Chemeksie? Wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu!

Czym jest Chemex?
Chemex to zaparz to kawy, którym swoim kształtem przypomina chemiczny sprzęt i nie jest to całkiem błędne skojarzenie, ponieważ Chemex został wynaleziony jest Petera Schlumbohm chemika w 1941 roku. Ze względu na swój nietuzinkowy kształt, który również przypomina wazon na kwiaty Chemex został nawet zaprezentowany w Musem of Modern Art w Nowym Jorku. W dzisiejszych czasach Chemex jest wykorzystywany natomiast do parzenia wyjątkowo aromatycznej kawy, do której chętnie będziemy wracać. 

Jak parzyć kawę w Chemeksie?
Do zaparzenia kawy w Chemeksie będzie nam przede wszystkim potrzebny papierowy filtr, w której umieścimy zmieloną kawę. Dzięki filtrowi fusy zmielonych ziaren nie przedostaną się do naszego naparu. Wystarczy, że wspomniany filtr umieścimy w Chemeksie i przepuścimy przez niego tylko przegotowaną wodę. W ten sposób nie tylko pozbędziemy się papierowego smaku z naszej kawy, ale również podgrzejemy nieco naczynie, dzięki czemu później zaparzana kawa będzie cieplejsza. Przelaną przez Chemex wodę wylewamy i przystępujemy do parzenia kawy wodą, która powinna wynosić od 88 do 94 °C. 

Proces parzenia kawy, jak to wygląda?
W pierwszej fazie parzenia kawy, zmieloną kawę zalewamy niewielką ilością wody - powinna jedynie namoczyć kawę. Proces ten nazywa się "preinfuzją" smaku i aromatu przygotowywanej przez nas kawy. Po około 40 sekundach możemy przejść do dalszego zalewania dzbanka wodą. Warto zwrócić uwagę na szybkość, z jaką wlewamy wodę, a także na ilość dolań wody - wszystkie te czynniki będą miały wpływ na smak oraz aromat kawy, dlatego warto dostosować metodę do swoich indywidualnych preferencji. Warto wiedzieć, że przelewanie wody nie powinno nam zająć więcej niż 4 minuty. Kiedy cała woda znajdzie się wewnątrz Chemexa wyciągamy i wyrzucamy filtr. Przed zaserwowaniem kawy do filiżanek należy dokładnie wymieszać ją w Chemeksie w celu połączenia wszystkich smaków. 

Wszystko, co powinieneś wiedzieć o kawie we Włoszech!
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o kawie we Włoszech!
Jak produkuje się kawę bezkofeinową?
Jak produkuje się kawę bezkofeinową?
Czy woda ma wpływ na smak i aromat kawy?
Czy woda ma wpływ na smak i aromat kawy?
Skomentuj przepis
Ocena: