Czy woda ma wpływ na smak i aromat kawy?
Czy woda ma wpływ na smak i aromat kawy?
Smak i aromat kawy określany jest przez wiele czynników - oczywiście ogromne znaczenie ma wybór odpowiedniej jakości ziaren, jednakże efekt końcowy będzie miał związek przede wszystkim z jakością wykorzystanej w procesie palenia wody.

Idealnie skomponowana kawa
Aby cieszyć się odpowiednio skomponowaną kawą, bariści zalecają, aby użyć 7 gramów kawy na 100 ml wody - w takim przypadku otrzymamy dość mocną filiżankę kawy, która będzie nas cieszyć pełnią smaku i niesamowitego aromatu. Oczywiście na końcowy efekt kawy wpływa kilka czynników, w tym także umiejętności osoby przygotowującej napój. Co ma wpływ na jakoś otrzymanej kawy:

  • wysokiej jakości ziarna kawy
  • data i stopień zmielenia kawy
  • ekstrakcja kawy
  • jakość wykorzystanej wody

Ostatni czynnik, a więc jakość wody, będzie ważna niezależnie od tego, jaką metodę parzenia kawy preferujesz, tj. tradycyjną czy w ekspresie. Woda ma ogromny wpływ na to, jak będzie smakować nasza kawa. 

Jaka powinna być woda do kawy?
Jak już wiesz, woda może całkowicie odmienić charakter kawy, nawet jeżeli do jej parzenia wykorzystasz najlepszej jakości ziarna. Woda nie tylko może wpłynąć na smak kawy, a więc pozbawić lub zaakcentować kwasowość, ale również na jej konsystencję. Dobrej jakości kawę można osiągnąć wyłącznie, wykorzystując najlepsze ziarna kawy i zestawiają je z wodą o niewielkiej zawartości minerałów. Jeżeli zaparzymy kawę w wodzie zmineralizowanej, otrzymamy napój o dość płaskim i nijakim smaku, natomiast jeżeli przygotujemy kawę w wodzie pozbawionej większości minerałów, np. wodzie destylowanej, to otrzymamy napój o dość nieprzyjemnym smaku. Najlepszym rozwiązaniem jest połączenie wysokiej jakości ziaren z twardą wodą o wysokiej zawartości magnezu, która wpłynie na pozytywny smak kawy. Jony magnezu wpływają na polepszenie smaku kawy, natomiast woda o wysokim poziomie wodorowęglanów psuje smak i aromat kawy. 

Idealna temperatura parzenia
W przypadku parzenia kawy niezwykle ważne jest zadbanie o odpowiednią temperaturę wykorzystywanej wody. Optymalną temperaturą do parzenia kawy jest przedział od 90°C do 96°C. Jeżeli kawę zalejemy chłodniejszą wodą, otrzymamy dość płaski smak, a zbyt gorąca woda doprowadzi do utraty przepięknego aromatu. Jeżeli chcemy za każdym razem otrzymywać kawę o zwiększonych walorach smakowych, warto zaopatrzyć się w dzbanek filtrujący wodę pitną - kawa nie tylko będzie lepsza w smaku, ale również na przykład na ekspresie nie będzie nadmiernie pojawiał się kamień. Filtry do wody potrafią zmniejszyć zawartość chloru, który czasami jest dość nieprzyjemnego zapachu kawy. 

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Kawa w ciąży — pić czy nie pić?
Kawa w ciąży — pić czy nie pić?
Którą kawę wybrać: ziarnista czy mielona?
Którą kawę wybrać: ziarnista czy mielona?
Skomentuj przepis
Ocena: