Czym jest tamper do kawy?
Czym jest tamper do kawy?
Przygotowanie kawy nie tylko wymaga wiedzy i doświadczenia, ale również kilku przydatnych akcesoriów, m.in. młynka do kawy, ekspresu ciśnieniowego, a także tampera, bez którego przygotowanie wyśmienitego espresso jest niemożliwe!

Tamper - co to jest?
Nigdy nie słyszałeś takiego słowa i zastanawiasz się czym jest tamper i do czego służy? Tamper to niewielkich rozmiarów przedmioty, dzięki któremu możemy dokładnie ubić uprzednio zmieloną kawę w portafiltrze. Jak wygląda tamper? Charakteryzuje się dość ergonomicznym kształtem uchwytu i ciężką podstawą, która najczęściej wykonana jest albo z wypolerowanego aluminium, albo ze stali nierdzewnej. Dzięki tamperowi można z łatwością ubić kawę w taki sposób, aby woda przepływała przez nią równomiernie - dzięki takiemu rozwiązaniu osiągniemy aromatyczne i niezwykle smaczne espresso. Tamper można wykorzystywać wyłącznie do ubijania kawy do ekspresu ciśnieniowego.

Jak prawidłowo używać tampera?
Aby nauczyć się prawidłowo używać tampera potrzeba wielu prób, ponieważ w tym przypadku każdy barista musi odnaleźć swój sposób ubijania zmielonej kawy. Testuj i ucz się na błędach - po każdej kolejnej próbie z pewnością zyskasz smaczniejszy napój kawowy.

Jaki tamper wybrać?
Wybierają tamper musimy zwrócić na wymiary filtra przy ekspresie ciśnieniowym, aby prawidłowo dobrać rozmiar tampera. Jeżeli dokonasz zakupu zbyt dużego tampera podstawa nie będzie mieściła się w sitku, a natomiast zbyt mały tamper sprawi, że kawa będzie ubita nierówno. Nie istnieje żadna standaryzacja wielkości średnicy tampera i filtra, dlatego warto przed zakupem dokonać dokładnych pomiarów. Warto również zwrócić uwagę na odpowiednie wyprofilowanie rączki, która powinna dobrze leżeć w dłoni - będzie miało to szczególne znaczenie w przypadku osób, które w ciągu dnia robią nawet po kilkanaście kaw. Do nowocześnie zaaranżowanej kuchni można wybrać tamper wykonany całkowicie ze stali nierdzewnej - jest to również gwarancja ponadczasowej trwałości tampera. Ciekawym rozwiązaniem jest rączka tampera wykonana z drewna, która z pewnością będzie wyjątkową ozdobą kuchni. Ogromne znaczenie ma również waga tampera - jeżeli będzie zbyt ciężki może się okazać, że przygotowanie kilkunastu kaw będzie dla nas dość uciążliwym zadaniem. Tampery najczęściej dostępne są z podstawą płaską, jednakże jeżeli preferujesz inny styl ubijania kawy, na rynku dostępne są również tampery o podstawie wklęsłej lub wypukłej.

Jakie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy?
Jakie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy?
Kawa z cytryną — hit czy kit?
Kawa z cytryną — hit czy kit?
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o kawie we Włoszech!
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o kawie we Włoszech!
Skomentuj przepis
Ocena: