Czym najlepiej spieniać mleko?
Czym najlepiej spieniać mleko?
Spienione mleko jest kwintesencją przygotowanych kaw, w szczególności cappuccino, caffe latte, a także latte macchiato. Prawidłowe spienienie mleka to sztuka, jak tego dokonać?

Tekstura spienionego mleka
Spienianie mleka przez baristów określane jest teksturowaniem mleka i nie jest to czynność, którą każdy będzie w stanie pojąć za pierwszym razem. Jeżeli chcesz się cieszyć pokaźnych rozmiarów pianką mleczną umieszczoną na kawie, koniecznie musisz wybrać jeden ze sposobów spieniania mleka. W dzisiejszych czasach istnieją łatwe i szybkie rozwiązania w postaci spieniaczy automatycznych lub ręcznych, dlatego jeżeli nie zaparzasz kawy w ekspresie i nie chcesz rezygnować z gęstej pianki, musisz zastanowić się nad wyborem spieniacza do mleka. 

Idealna pianka do kawy, czyli jaka?
Aby określić piankę do kawy idealną, musi ona spełniać kilka ważnych cech:

  •  powinna być lekka, a zarazem aksamitna,
  •  nie powinna być zbyt płynna,
  •  powinna utrzymywać się na powierzchni kawy,
  •  nie może w niej utrzymywać się dużo pęcherzyków powietrza, ponieważ mleko straci na smaku,
  •  nie powinna być zbytnio zbita, ponieważ zapadnie się pod kawę. 


Automatyczny czy ręczny spieniacz do mleka?
Tradycyjnym sposobem spienienia mleka jest wykorzystanie ręcznego spieniacza, który jest wbrew pozorom niezwykle łatwy w obsłudze. Wystarczy, że podgrzejemy mleko do pożądanej temperatury, a następnie podstawiamy je pod maszynę w celu jego ręcznego ubicia. Warto pamiętać, że mleko nie powinno być zbyt gorące, ani nie powinno znajdować się go w pojemniku zbyt dużo, ponieważ podczas procesu spieniania będzie ono powiększało swoją objętość. Kiedy skończysz spieniać mleko, nie zapomnij, aby uderzyć dnem pojemnika o blat, dzięki czemu pianka będzie bardziej zwarta i pięknie będzie się utrzymywać na kawie. A co ze spianiaczami automatycznymi? Automatyczny spieniacz jest wręcz banalny w obsłudze i jest ciekawą alternatywą dla wspomnianych wcześniej spieniaczy ręcznych. Spieniacz automatyczny oferuje Ci o wiele więcej funkcji niż spieniacz tradycyjny, np. może przygotować dla Ciebie piankę na ciepło lub piankę na zimno - warto jednak pamiętać, że taki spieniacz będzie odznaczał się większą ceną. 

Jakie mleko wybrać do spienienia?
Oczywiście nie tylko od spieniacza będzie zależeć jaką piankę do kawy otrzymamy. Głównym składnikiem pianki jest mleko - najlepiej poddawać pienieniu się będzie mleko tłuste, chociaż oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby wybrać mleko roślinne lub mleko o mniejszej zawartości tłuszczu. Najczęściej wybiera się tłuste mleko, ponieważ widocznie łatwiej się pieni. 

Dekoracje kawy
Spienione mleko samo w sobie przepięknie się prezentuje umieszczone na świeżo zaparzonej kawie, jednak można je dodatkowo udekorować, np. posypując je zmielonym cynamonem, drobno posiekanymi kawałkami czekolady, a także kakao lub płatkami migdałów. Oczywiście jeżeli chcesz spróbować, to ze spienionego mleka możesz stworzyć dekoracyjne wzory, np. serduszka lub motywów florystycznych. 

Jak działa French Press?
Jak działa French Press?
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Czym jest dzierżawa ekspresu i czy się opłaca?
Czym jest dzierżawa ekspresu i czy się opłaca?
Skomentuj przepis
Ocena: