Dripper, jak parzyć w nim kawę?
Dripper, jak parzyć w nim kawę?
Dripper jest urządzeniem, które coraz bardziej zyskuje na popularności wśród amatorów, jak i miłośników kawy, którzy chcą w łatwy, a zarazem szybki sposób uzyskać kubek swojej ulubionej kawy. Ta przelewowa metoda parzenia kawy z pewnością zachęci nas do dalszych poszukiwań przygotowywania aromatycznej kawy!

Czego potrzebujesz?
Do zaparzenia wyjątkowej kawy w dripperze potrzebujesz wyłącznie drippera, świeżo zmieloną kawę wysokiej jakości, papierowy filtr do kawy, serwer na kawę, jak również gorącą wodę. Przydatnymi akcesoriami w procesie parzenia kawy z wykorzystaniem drippera mogą okazać się również: termometr, waga oraz specjalna konewka, dzięki której będziesz mógł zalać kawę odpowiednim strumieniem wody.

 

Proces parzenia, jak wygląda?
Na samym początku umieszczamy w dripperze papierowy filtr, który następnie przelewamy powoli gorącą wodą. Wspomniana czynność pozwoli nam subtelnie rozgrzać naczynie i pozbyć się z filtra papierowego smaku, który mógłby przytłumić smak kawy. Do drippera wsypujemy zmieloną kawę i zalewamy ją niewielką ilością wody, jedynie, aby zwilżyć kawę — taki proces pozwoli nam na znaczne zwiększenie aromatu parzonej kawy. Po upłynięciu ok. 30 sekund można zalewać kawę pozostałą częścią wody — niezwykle ważne jest to, aby podczas zalewania kawy wykonywać koliste ruchy, jednakże w taki sposób, aby woda nie dostała się poza papierowy filtr. Ogromne znacznie w parzeniu kawy w dripperze ma grubość kawy — jeżeli woda przelatuje przez dripper zbyt szybko oznacza to, że kawa jest zmielona zbyt drobno i odwrotnie. Przed wypiciem kawy, warto zamieszać naczyniem i odczekać chwilę, aż kawa ostygnie — wtedy można ją swobodnie przelać do filiżanek.

 

Pamiętaj o tych normach!
Oczywiście, aby otrzymać świetną kawę z drippera, należy trzymać się pewnych zasad. Nawet niewielka zmiana temperatury wody czy może być miałko lub zbyt grubo zmielona kawa sprawi, że napar kawowy, który otrzymasz, będzie różnił się od tego przyrządzonego z rana. O czym musisz pamiętać decydując się na kawę z drippera?

 

  • Temperatura wody powinna graniczyć w 85-94 stopni Celsjusza.
  • Na każde 100 ml wody przypada od 6,5 do 7,5 grama kawy.
  • Wstępne zaparzanie powinno trwać ok. 30 sekund.
  • Kawa powinna być zmielona dość grubo.
  • Całkowity czas parzenia kawy w dripperze powinien wynosić od 2,20 do 3,30 minut.
Jaki wybrać ekspres do biura?
Jaki wybrać ekspres do biura?
Czy można pić kawę w ciąży?
Czy można pić kawę w ciąży?
Etykieta picia kawy, czyli kawowe savoir-vivre
Etykieta picia kawy, czyli kawowe savoir-vivre
Skomentuj przepis
Ocena: