Filtr wody, czy trzeba go stosować w ekspresie?
Filtr wody, czy trzeba go stosować w ekspresie?
Zamiast wody butelkowanej filtrujesz wodę w dzbanku? W takim razie, dlaczego do ekspresu ciśnieniowego czy przelewowego lejesz wodę prosto z kranu? Oczywiście nie musisz filtrować wody do ekspresu, jednak w poniższym artykule pokażemy Ci, dlaczego warto!

Filtrowanie wody do ekspresu, czy ma sens?
Zastanawiasz się, czy filtrowanie wody do ekspresu ma rzeczywiście jakiś sens? Oczywiście! Takie działanie przyniesie Ci wiele korzyści — jakoś wody wpływa na smak kawy, a także na zdrowie osób pijących kawę oraz na żywotność urządzenia, jakim jest ekspres, dlatego warto zainteresować się tematem i zadbać o to, aby filtry wody do ekspresu były wymieniane regularnie. Nawet jeżeli masz wysokiej jakości ekspres i wyjątkowo dobrą kawę, to bez smacznej i dobrej wody nie osiągniesz perfekcyjnego smaku kawy! Woda prosto z kranu w niektórych przypadkach może okazać się co najmniej niezadowalająca i niesatysfakcjonująca. W większości ekspresów ciśnieniowych masz jednak możliwość zamontowania filtra wody, który nie tylko oczywiści ją z zanieczyszczeń, ale również poprawi jej ogólną jakość, dzięki czemu Twoja kawa będzie mogła ukazać swój prawdziwy smak i aromat.

Zalety zmiękczonej wody do ekspresu
Oczywiście oprócz wspomnianego smaku i aromatu kawy, jedną z największych zalet zastosowania filtra wody w ekspresie ciśnieniowym jest chronienie urządzenia przed szkodliwym działaniem kamienia — odkamieniania nie trzeba będzie przeprowadzać w ogóle lub tylko raz na jakiś czas, dzięki czemu nie tylko zaoszczędzimy czas, ale również pieniądze i wydłużymy żywotność naszego ekspresu oraz jego sprawne działanie. Warto wiedzieć, że filtry wody wyłapują również wszelkie szkodliwe substancje, które nieprzefiltrowane mogłyby się dostać do naszej filiżanki z kawą, a następnie do naszego organizmu i niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Jeżeli producent Twojego ekspresu ciśnieniowego nie przeznaczył miejsca na wmontowanie specjalnego filtra do wody, możesz po prostu napełniać pojemnik na kawę za pomocą dzbanka filtrującego wodę, które obecnie są niezwykle popularne na rynku.

Twarda woda a filtr wody
Jak już wspomnieliśmy, nie jest tajemnicą, że w dużej części Polski jest woda twarda lub bardzo twarda, co oznacza, że chociaż zawierają bardzo duże ilości substancji mineralnych, to jednak są one odpowiedzialna za odkładanie się kamienia, co powoduje wytrącenie się uporczywego osadu, który może okazać się szkodliwy dla naszego urządzenia. Z czasem kamień zacznie pokrywać w ekspresie grzałkę czy przewody, dlatego urządzenie może działać mniej wydajnie i zużywać znacznie więcej prądu. Zbyt duża ilość kamienia w ekspresie może również doprowadzić do jego awarii. Zadaniem filtra wody jest zmiękczenie wody i zredukowanie ilości kamienia, co pozwoli Ci bez większych problemów cieszyć się ulubioną kawą.

Woda a smak kawy
Oczywiście zbyt twarda lub zbyt miękka woda wpłynie na smak zaparzanej przez Ciebie kawy, dlatego nawet pomimo kupna wysokiej jakości ziaren dalej ma ona niezadowalający smak, wiedz, że coś jest na rzeczy. Twarda woda przyczyni się do zahamowania aromatu kawy oraz smaku, jednakże problemem może również okazać się zbyt miękka woda, która sprawi, że smak kawy będzie niemal nadnaturalnie kwaśny.

Kawa zbożowa - czy ma jakieś wady?
Kawa zbożowa - czy ma jakieś wady?
W jakiej filiżance podać kawę?
W jakiej filiżance podać kawę?
Jakie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy?
Jakie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy?
Skomentuj przepis
Ocena: