Jak można przechowywać kawę?
Jak można przechowywać kawę?
Kupiłeś świeżo paloną kawę i pragniesz zachować jej aromat na dłużej? W takim przypadku koniecznie musisz dowiedzieć się o sposobach, w jakich możesz przechowywać kawę, aby nie straciła ona swoim cennych właściwości. Jesteś zainteresowany? Czytaj dalej!

Kiedy kawa traci świeżość?
Zastanawiasz się, kiedy można powiedzieć, że kawa jest nieświeża? Utratą świeżości nazwiemy proces, w którym z kawy nadmiernie szybko uwalniane są aromaty oraz CO2. Proces utraty świeżości związany jest przede wszystkim z upływającym czasem, a także nieprawidłowym przechowywaniem kawy. Warto wiedzieć, że kawa jest substancją higroskopijną, a więc umie pochłaniać wilgoć, a także niepożądane aromaty.

Jakie czynniki wpływają na utratę świeżości kawy?
· światło,
· tlen,
· temperatura,
· wilgotność.

Data ważności kawy, kiedy się kończy?
Oczywiście bardzo dużo zależy od stopnia palenia kawy, jednakże przyjmuje się, że kawa traci swoją świeżość od 5 tygodni do 3 miesięcy. Oczywiście jeżeli przechowujemy kawę przez dłuższy czas i jest ona przechowywana poprawnie, dalej możemy ja zaparzyć i będziemy cieszyć się jej smakiem. Istnieje jednak prawdopodobieństwo, że gdybyśmy zaparzyli wspomnianą kawę przed wymienionymi ramami czasowymi, jej smak byłby bogatszy i znacznie bardziej aromatyczny.

Czy kawę możemy zamrozić?
Nie wiem, czy wiesz, ale ziarna kawy można zamrozić, aby na dłużej zachować ich świeżość i niepowtarzalny aromat. Wystarczy stosować się do kilku prostych zasad, dzięki którym mrożenie będzie efektywne. Przede wszystkim do mrożenia kawę trzeba odpowiednio przygotować — najlepszym rozwiązaniem jest przesypanie jej do foliowych torebek i zapróżniowanie opakowania. W taki sposób zmniejszymy ilość tlenu oraz wilgotności działającej na ziarna. Tak zapakowaną kawę, warto umieścić w szufladzie w zamrażalce, która jest rzadko otwierana.

Jak inaczej przechowywać kawę?
Jeżeli kupujemy takie ilości kawy, które jesteśmy w stanie zużyć w ciągu kilku tygodni, nie ma potrzeby mrożenia kawy. W takim przypadku znacznie lepszym rozwiązaniem będzie przechowywanie kawy w chłodnym miejscu, jednakże nie w lodówce. Warto wybrać miejsce, w którym nie będzie dostępu do światła. Kawa nie powinna być umieszczona w szafce z produktami wydzielającymi silne aromaty. Po wyjęciu odpowiedniej porcji kawy z opakowania warto do minimum ograniczyć ilość powietrza znajdującego się w torebce, a następnie zamknąć ją szczelnie klipsem.

Kawa rzemieślnicza, a marketowa — jaka jest różnica?
Kawa rzemieślnicza, a marketowa — jaka jest różnica?
Dlaczego pierwsza randka powinna być przy kawie?
Dlaczego pierwsza randka powinna być przy kawie?
Dlaczego kawa jest kwaśna?
Dlaczego kawa jest kwaśna?
Skomentuj przepis
Ocena: