Jak wybrać dobry młynek do kawy?
Jak wybrać dobry młynek do kawy?
Młynek do kawy to urządzenie, które nie tylko wpływa na jakość, ale również na smak naszej kawy. Wbrew pozorom mielenie kawy ma równie duży wpływ na uzyskaną kawę w filiżance, co sam proces parzenia, a może nawet większy?

Na co zwrócić uwagę wybierając młynek do kawy?
Młynki można podzielić na modele elektryczne lub modele ręczne. Skąd wiedzieć, który model będzie dla nas idealny? Przede wszystkim należy odpowiedzieć sobie na dwa ważne pytania. Jak dużo kawy będziemy mielić? Którą metodę zaparzania będziemy najczęściej wybierać? Jeżeli naszym głównym założeniem jest mielenie pod ekspres kolbowy potrzebujemy kawy drobne zmielonej, którą z pewnością zapewni nam młynek elektryczny, natomiast jeżeli zaparzamy kawę alternatywnymi metodami, lepszym rozwiązaniem okaże się młynek ręczny. 

Młynek ręczny, czy to dobre rozwiązanie?
Coraz większą popularnością wśród miłośników kawy cieszą się młynki ręczne, ponieważ zmielona w nim kawa świetnie sprawdzi się, gdy chcemy zaparzyć ją w kawiarce lub innymi alternatywnymi metodami parzenia kawy. Wspomniane metody nie wymagają od nas równomiernego poziomu zmielenia kawy, tak więc kawa może być różnej wielkości. Metody przelewowe parzenia kawy zapewniają dłuższy kontakt kawy z wodą, dzięki czemu kawa zostanie zaparzona w odpowiedniej temperaturze. Młynek ręczny jest świetnym wyborem jeżeli nie chcemy przygotowywać kawy w ekspresie kolbowym, ponieważ nie otrzymamy przy nim dużej precyzji. Jeżeli chcesz mielić kawę do ekspresu kolbowego lepszym rozwiązaniem będzie młynek elektryczny. 

Młynek żarnowy, a młynek ostrzowy - jaka jest różnica?
Młynek żarnowy rozdrabnia ziarna niczym w moździerzu, natomiast młynek ostrzowy, jak sama nazwa wskazuje, do mielenia ziarna kawy wykorzystuje ostrze. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest mielenie kawy niż jej cięcie, ponieważ nacinanie kawy przerywa naturalną budowę ziaren, co sprawia, że nie otrzymują one podobnego kształtu i rozmiaru, co może okazać się sporym problemem w ekspresie kolbowym. Pocięte ziarna kawy nie będą układać się w równomierną strukturę, co będzie miało wpływ na proces parzenia - woda nie będzie przepływać przez kawę, lecz przechodzić pomiędzy utworzonymi szczelinami, przez co zyskamy na pozbawionej aromatu kawie. 

Inny młynek do kawiarni, a inny do domu?
Do przestrzeni domowej najlepiej jest wybrać młynek, który najbardziej będzie pasował do naszego stylu picia kawy. Jeżeli jesteśmy zwolennikami espresso z ekspresu, koniecznie wyposaż się w młynek elektryczny, natomiast jeżeli wolisz kawę z aeropressu, kawiarki lub innych źródeł zaparzania lepszym pomysłem będzie młynek ręczny. Poważnie myślisz o otworzeniu swojej kawiarni? W takim przypadku będzie Ci potrzebny wysokiej jakości młynek, dzięki któremu spełnisz oczekiwania klientów co do smaku i aromatu zaparzonej kawy. Oczywiście w tym przypadku niezwykle ważną cechą będzie szybkość mielenia kawy. Warto również zwrócić uwagę, czy młynek po kilku zmieleniach nie podgrzewa ziarn kawy, która mogłaby stracić na wyjątkowym smaku. 

Chemex - jak parzyć w nim kawę?
Chemex - jak parzyć w nim kawę?
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Jaką kawą jest Arabica?
Jaką kawą jest Arabica?
Skomentuj przepis
Ocena: