Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Kawiarka, czyli ten niepozorny dwuczęściowy czajniczek, który stawiany jest na kuchence, pozwoli nam na przygotowanie w kilka minut aromatycznej i esencjonalnej kawy. Jak zaparzyć idealną kawę w kawiarce?

Jak została wynaleziona kawiarka?
Kawiarka jest urządzeniem, które zostało zaprojektowane w latach 30. XX wieku we Włoszech dla Antonio Bialettiego. Pomimo upływu wielu lat ogólna konstrukcja kawiarki się nie zmieniła, chociaż oczywiście jest ona zmieniana pod względem ogólnej formy, np. designu i kolorystyki. Parzenie kawy w kawiarce nie tylko we włoskich domach jest codziennym zwyczajem.

Jak wybrać idealną kawiarkę?
Kawiarka jest kawiarce nierówna, dlatego jeżeli chcemy delektować się przepyszną kawą, musimy najpierw zainwestować w wysokiej jakości urządzenie. Przedział cenowy kawiarek jest zaskakujący, ponieważ dostępne są kawiarki za 20 czy 30 zł, a także kawiarki, które kosztują więcej niż 100 zł. Skąd taka różnica w cenie? Warto pamiętać, że kawiarka jest urządzeniem, na którym nie warto oszczędzać, ponieważ od niej zależy smak naszej kawy, a także jej aromat, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest poczytanie na temat różnych modeli kawiarek i wybranego tego, który ma najlepsze opinie od użytkowników. Tanie kawiarki mogą być wykonane z gorszej jakości aluminium lub stali, a należy pamiętać, że te elementy mają kontakt kawą, wodą, a także są one poddawane nagłym zmianom temperatury. Wybierając tańszą kawiarkę, ryzykujemy, że w swojej kawie będziemy wyczuwać metaliczny posmak oraz negatywnie wpłyniemy na swoje zdrowie, ponieważ do kawy będą uwalniane szkodliwe dla nas związki. Kolejną rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę, jest specjalny wentyl, który wbrew pozorom nie jest ozdobom, a pomaga pozbyć się zbyt wysokiego ciśnienia, które tworzy się w dolnym zbiorniku, np. gdy kawa jest za drobno zmielona, a kawiarka jest ustawiona na palniku o zbyt dużej mocy. Kupując kawiarkę, warto sprawdzić, czy wentyl pełni swoją funkcję, czy jest jedynie ozdobnikiem, ponieważ chyba nikt nie chce doświadczyć rozerwania kawiarki na strzępy podczas robienia kawy w rodzinnym gronie.

Rozmiar ma znaczenie
W przypadku kawiarki duże znaczenie ma jej rozmiar, który należy dostosować do swoich indywidualnych potrzeb oraz możliwości picia kawy. Zbyt mała lub za duża kawiarka nie dadzą Ci napoju ani aromatycznego, ani smacznego. Głównym zadaniem kawiarki jest przygotowanie kawy o dedykowanej objętości, dlatego jeżeli zazwyczaj pijesz kawę sam, wystarczy Ci taka do stworzenia 35 ml espresso, natomiast w przypadku gdy kawiarka jest wykorzystywana w pokaźnym gronie, lepszym rozwiązaniem jest zakup odpowiedniego do liczby osób modelu. Warto pamiętać, że kawa z kawiarki charakteryzuje się dość mocnym aromatem i intensywnością smaku, dlatego warto sobie przekalkulować rozmiar kawiarki na własne potrzeby.

Na jaką kuchenkę jest kawiarka?
W dzisiejszych czasach kawiarki nie tylko dostępne są na kuchenki gazowe, ale również na kuchenki indukcyjne. Oczywiście dostępne są również kawiarki podłączane do prądu.

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Wybrałeś już kawę, którą poddasz procesowi parzenia? Teraz pora, aby zabrać się za drobne mielenie ziaren kawy z wykorzystaniem młynka - mielona kawa powinna być grubsza niż do ekspresu, jednakże drobniejsza niż do dripa. Kawa powinna być zmielona w taki sposób, aby podczas procesu parzenia kawa delikatnie sączyła się do górnej części, a nie wylewała lub – co gorsza – tworzyła w dolnej części podciśnienie ze względu na zbyt grube zmielenie. Do kawiarki najlepiej wlać ciepłą wodę, dlatego zaleca się jej wcześniejsze zagotowanie w czajniku. Dzięki takiemu rozwiązaniu szybciej otrzymamy nasz wymarzony napój kawowy, który nie będzie miał w sobie zbyt dużej ilości goryczy, ponieważ kawa będzie miała krótszy kontakt z gorącą wodą. Na początku wodę wlewamy do dolnej części kawiarki - lepszej jakości urządzenia mają zaznaczoną linię, do której powinniśmy wlać wodę. Następnie zakręcamy górną część kawiarki i na małym palniku podgrzewamy.

Kiedy kawa jest gotowa?
Już po kilku minutach parzenia, gdy strumień kawy zamieni się w pianę odcienia żółtawego i będzie słychać bulgotanie, należy ściągnąć kawiarkę z kuchenki i przelać przyrządzoną kawę do filiżanek. Nie warto przetrzymywać kawy w kawiarce, ponieważ nabierze ciężkiego i dosyć nieprzyjemnego smaku.

Mokra kawa, czyli tłuste ziarna kawowe
Mokra kawa, czyli tłuste ziarna kawowe
Jaki wybrać ekspres do biura?
Jaki wybrać ekspres do biura?
Kilka ciekawostek dla prawdziwych kawoszy
Kilka ciekawostek dla prawdziwych kawoszy
Skomentuj przepis
Ocena: