Jaką kawą jest Arabica?
Jaką kawą jest Arabica?
Arabica jest jednym z najpopularniejszych gatunków kawy, drugim cieszącym się popularnością rodzajem kawy jest Robusta. Który gatunek kawy wybrać, aby zyskać napar subtelny i aromatyczny, a zarazem esencjonalny i przepyszny?

Podstawowe informacje o Arabice
Arabica jest gatunkiem kawy, który stanowi ponad 70% całej populacji kawy. Arabica uznawana jest często jako najstarszy, najpopularniejszy i zarazem najlepszy gatunek kawy na całym świecie. Gatunek kawy Arabica jest dość trudny w uprawie, ponieważ jest mniej odporny na niekorzystne warunki atmosferyczne od innych rodzajów kaw. Arabica jest uprawiana na wysokości od 700 m n.p.m. do 2000 m n.p.m pomiędzy zwrotnikiem raka i koziorożca. Nuty smakowe kawy zmieniają się w zależności od kraju i regionu, z którego pochodzą ziarna. Arabica pochodzi z Etiopii, a uprawiana jest głównie w Brazylii, Kolumbii, Indiach oraz Afryce równikowej. Drzewa z gatunku Arabica kwitną przez cały rok, a same ziarna wyróżniają się dość podłużnym kształtem. Warto wiedzieć, że w ziarnach Arabiki znajduje się mniejsza ilość kofeiny niż w ziarnach Robusty.

Jaki aromat ma Arabika?
Kawa Arabika wyróżnia się delikatnym smakiem o wyjątkowym aromacie. Oczywiście na całym świecie znajduje się wiele odmian samej Arabiki i każda z nich będzie miała odmienne cechy smaku i aromatu, które wynikają przede wszystkim z metody obróbki ziaren oraz warunków klimatycznych, w których ziarna dorastały. Po zaparzeniu Arabiki otrzymamy napar złożony i delikatny w smaku. Aromatyczna kawa nie tylko idealnie nadaje się na rozpoczęcie dnia, ale również na zrelaksowanie się po powrocie do domu. Pijąc kawę Arabicę, można liczyć wyłącznie na lekkie pobudzenie, ponieważ znajduje się w niej ok. 1 - 1,5% kofeiny. 

Czym jest cupping i jak wykonać go w domowych warunkach?
Czym jest cupping i jak wykonać go w domowych warunkach?
Kawa 3w1, poznaj jej tajemnice!
Kawa 3w1, poznaj jej tajemnice!
Jak prawidłowo wyczyścić ekspres do kawy?
Jak prawidłowo wyczyścić ekspres do kawy?
Skomentuj przepis
Ocena: