Jaka jest kawa 3w1?
Kawa 3w1 jest napojem, który przygotujemy szybko i bez większych trudności, ponieważ do jej wykonania nie potrzebujemy zarówno cukru, jak i mleka. Producenci reklamują kawę 3w1 łagodną kompozycją kawy białej z cukrem - niezwykle często jest to propozycja dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kawą. Czy warto pić kawę 3w1? Skąd się wzięła i co się w niej kryje? Czy saszetka "kawy" 3w1 ma coś wspólnego z prawdziwą kawą?
3w1, czyli tzw. kawa instant
Kawę 3w1 można określić mianem kawy instant, a więc kawy, którą możemy przygotować szybko i niemal w każdym miejscu - wystarczy nam jedynie kubek i odrobina ciepłej wody. Kawa 3w1 powstała pod koniec XIX wieku i jest wytwarzana z gorszej jakości ziaren kawowców. Tego typu kawa dużą popularnością na samym początku cieszyła się wśród żołnierzy amerykańskiej armii podczas II wojny światowej, gdzie żołnierze chwalili sobie szybkość przyrządzania kawy. Producenci kaw wpadli na pomysł, że tego typu kawa zaoszczędzi wiele czasu konsumentom i tak właśnie powstała kawa 3w1.
Jakie składniki znajdują się w kawie 3w1?
W małej saszetce kawy 3w1 znajdziemy mnóstwo składników, jednakże wśród nich znajduje się niewielka ilość kawy. Zazwyczaj na pierwszym miejscu znajduje się cukier, syrop glukozowy, następnie utwardzony tłuszcz z ziaren palmowych. Dopiero później w składzie dostępna jest kawa rozpuszczalna, regulatory kwasowości, białka mleka, sól, emulgatory i aromaty. I jak wygląda dla Ciebie ten skład? Już na pierwszy rzut oka widać, że nie należy od do najzdrowszych. Kawa instant jest produktem o wysokim stopniu przetworzenia, a także nie ma tak dużych właściwości pobudzających jak kawa parzona. W jednej saszetce znajduje się średnio 10% kawy w kawie, dlatego większość produktów 3w1 ma wzmiankę, że jest to "napój kawowy", a nie kawa.
Podstawowy składnik kawy 3w1 - cukier
Jak już widzieliśmy na pierwszym miejscu kawy 3w1 znajduje się cukier, a na drugim miejscu syrop glukozowy - połączone ze sobą bardzo szybko wznoszą poziom cukru we krwi. Oczywiście, jeżeli wspomniane produkty będziemy spożywać racjonalnie, nie będą one mieć większego wpływu na nasz organizm. Jednakże cukry proste nie powinny przekraczać 10% zapotrzebowania na kalorie, dlatego łatwiejszym rozwiązaniem będzie zaparzenie kawy samodzielnie i kontrolowanie ilości wsypywanego cukru. Na kolejnym miejscu w składzie kawy 3w1 znajduje się utwardzony tłuszcz palmowy, który ma negatywne działanie na nasze zdrowie. Na co wpływa utwardzony tłuszcz palmowy? Przede wszystkim podnosi poziom tzw. złego cholesterolu, zwiększa ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych, a także obniża poziom dobrego cholesterolu. Kawa 3w1 może być szkodliwa dla naszego zdrowia, szczególnie jeżeli będziemy ją spożywać w zbyt dużych ilościach.
Czy warto pić kawę 3w1?
Odpowiadając na to pytanie, warto zastanowić się, po co pijemy kawę? Czy po to, aby delektować się jej smakiem, czy może w celu pobudzenia naszego organizmu? Warto wiedzieć, że picie kawy 3w1 nie tylko nas nie pobudzi, ale również nie da nam poczuć ani zapachu, ani smaku kawy, ponieważ jak już wiemy w niewielkiej saszetce, znajdują się śladowe ilości kawy. Regularne picie kawy 3w1 kub 2w1 nie tylko może mieć wpływ na nasze zdrowie, ale również przyczynić się do powstawania otyłości. Chociaż przygotowanie takiej kawy jest niezwykle szybkie i proste, to jednak warto poświęcić kilka minut na przygotowanie kawy samemu - stworzony samodzielnie napar postawi nas na nogi, a także pozwoli delektować się wyjątkowym smakiem.
- Strona główna
- Artykuły
- Kawa 3w1, poznaj jej tajemnice!
Kawa 3w1, poznaj jej tajemnice!
Kawa 3w1 lub 2w1 szczególną popularność zyskuje w sezonie letnim, kiedy wyruszamy na wycieczkę i nie mamy możliwości zabrać ze sobą kawy mielonej i ekspresu. Oczywiście tego typu kawy są niezwykle popularne w hostelach czy w nieco bardziej konserwatywnych miejscach pracy. Kawa 3w1 jest łatwa do przenoszenia, szybka do przygotowania, a także nie potrzeba nam dodawać do niej cukru oraz mleka.