Kawa rzemieślnicza, a marketowa — jaka jest różnica?
Kawa rzemieślnicza, a marketowa — jaka jest różnica?
Zastanawiasz się, czym różni się kawa za 40 zł z marketu od kawy za 100 zł kupionej w specjalnym sklepie przeznaczonym kawie i akcesoriom do kawy? Oczywiście mowa tutaj o różnicach w smaku i jakości kawy. Duże koncerny reklamują swoje kawy, zwracając uwagę na wieloletnie tradycje, jednakże czy rzeczywiście taka kawa jest godna zaufania?

Dużo, szybko i tanio, czyli kawy marketowe
Chociaż na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że kawy pochodzące od dużych koncernów raczej powinny cieszyć się dobrą jakością, ponieważ są dostępne od lat na całym świecie, to jednak najczęściej są one produkowane w masowych ilościach, szybko i tanio, co można drastycznie wpłynąć na smak, zapach oraz wygląd kawy. Kawa przemysłowa, a więc tzw. kawa z marketu z pewnością jest znana każdemu z nas — to właśnie po nią instynktownie sięgamy, ponieważ kusi nas dobrą ceną, znaną marką i dość przeciętnym smakiem, który ani nie zachwyca, ani nie odrzuca. W przypadku kaw marketowych ogromną rolę odgrywa marketing. Tania kawa to swoiste zaprzeczenie wysokiej jakości, ponieważ jak to jest możliwe, że producenci za pół kilo kawy pozwalają sobie na ustalenie jej ceny w granicach 15 czy 20 złotych. Oczywiście dużą rolę odgrywa tutaj skala, na jaką kawa jest produkowana, a także słaba jakość ziaren. W przypadku kaw marketowych nie liczy się czas wypalania ziaren, ale pieniądz. Każdy krok produkcji kawy marketowej służy temu, aby w sposób atrakcyjny sprzedać konsumentowi nijakie ziarno. Za sprawą odpowiedniego marketingu klienci chętnie sięgają po tani kawy marnej jakości.

Tania kawa, a kawa rzemieślnicza
Czym różni się kawa marketowa od tzw. kawy speciality? Dosłownie wszystkim! Różnice zaczynają się już na plantacji — producenci kaw marketowych korzystają z plantacji, na których krzewy szybko rosną i owocują i znowu szybko zbiera się plony. Zero w tym naturalności, ponieważ na krzewach kawowych używane są środki wspomagające wzrost krzewów, jak również ich owocowanie. Również umiejscowienie takich plantacji jest kluczowe — zazwyczaj znajdują się one w niżej położonych terenach, dzięki czemu firma można wdrożyć mechaniczne procesy zbiorów ziaren, co oznacza, że do wypalania trafiają ziarna kawy dobrej jakości, jak i te gorsze, a więc uszkodzone i niedojrzałe, a więc niezdatne do spożycia. W przypadku kaw marketowych warto pamiętać, że mimo wszystko kawa ziarnista jest z pewnością lepszej jakości niż uprzednio zmielony odpowiednik, którego jakości nie jesteśmy w stanie w żaden sposób ocenić. Kawa rzemieślnicza jest całkowitym przeciwieństwem kawy marketowej — wyróżnia ją zdecydowany aromat, wyraźny smak, a także nieskazitelna barwa naparu i nuty smakowe. W przypadku takiej kawy krzewy rosną w swoim naturalnym tempie, a owoce kawy zbierane są ręcznie, dzięki czemu możliwa jest ich odpowiednia selekcja. Tylko dzięki takiemu sposobowi zbierania kawy mamy pewność, że do palarni trafiają tylko najwyższej jakości ziarna.

Właściwości ziaren, jak wpływają na smak kawy?
Jak już wspomnieliśmy, ogromne znacznie przekładające się na smak kawy ma uprawa oraz sposób pozyskiwania owoców. Wysokiej jakości kawa musi być traktowana w odpowiedni sposób, aby nie odebrać jej wyjątkowego aromatu oraz wyraźnie odczuwalnych nut smakowych. Natomiast w przypadku kawy marketowej wykonywane są zabiegu, aby nawet niskiej jakości ziarna smakowały dobrze, dlatego taka kawa ma bardzo intensywny smak i charakterystyczną gorycz i kwasowość. W przypadku kawy rzemieślniczej wyczuwalne są natomiast aromaty czekoladowe, orzechowe, owocowe i kwiatowe, które mogą okazać się prawdziwą ucztą dla podniebienia. Ziarna kawy marketowej są palone w bardzo wysokich temperaturach w bardzo krótkim czasie, co sprawia, że tania kawa jest mocno palona i lśniąca, chociaż jej walory smakowe pozostawiają wiele do życzenia. W przypadku kaw rzemieślniczych proces palenia jest prawdziwą sztuką, ponieważ do pieca trafiają jedynie wyselekcjonowane ziarna, które w piecu suszone są bardzo długo, co pozwala wpłynąć na ich niepowtarzalny aromat.

Czy woda ma wpływ na smak i aromat kawy?
Czy woda ma wpływ na smak i aromat kawy?
Czym jest cascara?
Czym jest cascara?
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o kawie we Włoszech!
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o kawie we Włoszech!
Skomentuj przepis
Ocena: