Historia mleka w kawie
Tradycyjnie kawa była pita bez mleka — wielu smakoszy tego czarnego napoju dalej kierują się tą zasadą. Dolewanie mleka do kawy zapoczątkowano dopiero w XVIII wieku. Czym było to spowodowane? Kawa bez cukru i bez mleka była gorzka, dlatego mlekiem próbowano złagodzić gorycz, jak również zmniejszyć skutki uboczne związane z oddziaływaniem czarnej kawy na żołądek.
Czy kawa z mlekiem ma mniej kofeiny?
Warto wiedzieć, że dolanie do kawy mleka nie przyczynia się do zmniejszenia zawartości kofeiny!
To jak z tym mlekiem?
Jakie są najważniejsze argumenty przemawiające za piciem kawy z mlekiem? Przede wszystkim kwestia smaku — kawa z dolanym mlekiem jest napojem miłym dla podniebienia. Co więcej, drugim argumentem przeważającym za piciem kawy z mlekiem jest łagodzenie oddziaływania substancji silnie podrażniających żołądek. Czarnej kawy nie powinny spożywać osoby borykające się z problemami gastrycznymi, a także o delikatniejszym żołądku.
Nie przesadzaj
Pamiętaj jednak, że kawa z mlekiem i cukrem jest dość kalorycznym napojem, dlatego zalecamy umiar w spożywaniu tak przygotowanego napoju.
- Strona główna
- Artykuły
- Kawa z mlekiem czy bez mleka?
Kawa z mlekiem czy bez mleka?
Picie kawy z mlekiem lub bez mleka to oczywiście w dużej mierze kwestia gustu. Niektórzy nie wyobrażają sobie wypić całkowicie czarnej kawy, natomiast inni twierdzą, ze mleko tłumi aromat i smak kawy. A ty którą kawę wybierzesz?