Kawa z mlekiem czy bez mleka?
Kawa z mlekiem czy bez mleka?
Picie kawy z mlekiem lub bez mleka to oczywiście w dużej mierze kwestia gustu. Niektórzy nie wyobrażają sobie wypić całkowicie czarnej kawy, natomiast inni twierdzą, ze mleko tłumi aromat i smak kawy. A ty którą kawę wybierzesz?

Historia mleka w kawie
Tradycyjnie kawa była pita bez mleka — wielu smakoszy tego czarnego napoju dalej kierują się tą zasadą. Dolewanie mleka do kawy zapoczątkowano dopiero w XVIII wieku. Czym było to spowodowane? Kawa bez cukru i bez mleka była gorzka, dlatego mlekiem próbowano złagodzić gorycz, jak również zmniejszyć skutki uboczne związane z oddziaływaniem czarnej kawy na żołądek.

Czy kawa z mlekiem ma mniej kofeiny?
Warto wiedzieć, że dolanie do kawy mleka nie przyczynia się do zmniejszenia zawartości kofeiny!

To jak z tym mlekiem?
Jakie są najważniejsze argumenty przemawiające za piciem kawy z mlekiem? Przede wszystkim kwestia smaku — kawa z dolanym mlekiem jest napojem miłym dla podniebienia. Co więcej, drugim argumentem przeważającym za piciem kawy z mlekiem jest łagodzenie oddziaływania substancji silnie podrażniających żołądek. Czarnej kawy nie powinny spożywać osoby borykające się z problemami gastrycznymi, a także o delikatniejszym żołądku.

Nie przesadzaj
Pamiętaj jednak, że kawa z mlekiem i cukrem jest dość kalorycznym napojem, dlatego zalecamy umiar w spożywaniu tak przygotowanego napoju.

Świeżość kawy, jak utrzymać ją na dłużej?
Świeżość kawy, jak utrzymać ją na dłużej?
Czym jest tamper do kawy?
Czym jest tamper do kawy?
Mokra kawa, czyli tłuste ziarna kawowe
Mokra kawa, czyli tłuste ziarna kawowe
Skomentuj przepis
Ocena: