Mokra kawa, czyli tłuste ziarna kawowe
Mokra kawa, czyli tłuste ziarna kawowe
Otwierasz nowe opakowanie kawy, delektujesz się aromatycznym zapachem, a gdy spojrzysz do pudełka, jedynie co zauważasz to tłuste ziarna kawowe? Większość ziaren kawowych pochodzenia włoskiego wyróżnia się dość tłustą powłoką, czy jest ona negatywną, czy pozytywną oznaką?

Naturalne oleje w kawie
Każdy miłośnik kawy powinien zdawać sobie sprawę, że ziarna kawy składają się z tłuszczu w ok. 7% do 17 % - są to przede wszystkim kwasy tłuszczowe, czyli przede wszystkim kwas stearynowy, kwas palmitynowy, kwas linolowy, a także kwas behenowy, który jest zaliczany do grupy cennych kwasów OMEGA-3 i OMEGA-6. Zanim kawa do nas trafi, na początku jest poddawana procesowi palenia, który zazwyczaj jest rozgrzany nawet do 250°C. To właśnie podczas procesu palenia ziaren stopniowo wydobywają się z nich ukryte tłuszcze, które nie tylko są wartościowym nośnikiem smaku, ale przede wszystkim aromatu kawy. 

Na jakich kawach znajdziemy oleistą powłokę?
Z powyższych informacji można wywnioskować, że im więcej czasu kawa spędzi w piecu, tym bardziej będzie tłusta, dlatego najbardziej oleiste okazują się kawy wypalane na ciemno. Jeżeli ziarna są palone krótko, ich naturalne oleje nie będą miały zbyt wiele czasu, aby się wydostać. Ciemno palona kawa będzie charakteryzowała się intensywnym smakiem, w którym będziesz mógł doszukać się aromatu kakao, czekolady, a także orzechów. Natomiast co zaoferują nam kawy jasno palone, z których nie zdążyły wydostać się naturalne oleje? Kawy jasno palone najlepiej będą smakować przelane przez filtr - najczęściej posiadają dość owocowy smak, który nie jest zaburzony smakiem mocniejszego przypalenia. Tak więc odpowiadając na wcześniej postawione pytanie, należy pamiętać, że tłuste ziarna nie są defektem kawy, lecz związane są przede wszystkim ze sposobem, a także długością ich wypalania. 

Kawa kawie nierówna
Kawa kawie nierówna
Chemex - jak parzyć w nim kawę?
Chemex - jak parzyć w nim kawę?
Najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu kawy
Najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu kawy
Skomentuj przepis
Ocena: