Najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu kawy
Najczęstsze błędy popełniane przy przygotowywaniu kawy
Często chodzisz do kawiarni, aby delektować się swoją ulubioną kawą? Zastanawiasz się, czy możesz stworzyć podobny napój w domowych warunkach? Wybierasz dokładnie te same ziarna, skrupulatnie je odmierzasz, mielisz oraz zalewasz wodą, ale efekt nie jest ani trochę zadowalający? Przygotowana przez Ciebie kawa jest pozbawiona smaku, gorzka i nieprzyjemna? Co poszło nie tak?

Zbyt niskiej jakości ziarna kawy
Oczywiście w przypadku idealnego espresso niezwykle ważne są ziarna zakupionej przez Ciebie kawy. Kiepska lub nieświeża kawa skreśla nas na starcie — pomimo najszczerszych chęci z takich ziaren nie wyjdzie nic smacznego. Tania kawa marketowa zazwyczaj jest kawą kiepskiej jakości, która posiada defekty, a więc jej ziarna są uszkodzone, niedojrzałe, a może nawet spleśniałe? Oczywiście na kiepską jakość ziaren ma również działanie szkodników czy choroby, które mogły dotknąć krzew kakaowca. Oczywiście wszystkie kiepskiej jakości ziarna powinny zostać wyeliminowane, jednakże najczęściej zdarza się tak, że firmy produkujące kawę na ogromną skalę nie prowadzą odpowiedniej selekcji, lecz wszystkie ziarna brane są do palenia, dlatego może się zdarzyć, że cała seria kawy będzie bardzo niskiej jakości. Oczywiście nie tylko to ma ogromne znaczenie — równie ważny jest sposób transportu ziaren do palarni oraz ich sposób przechowywania, a także metoda obróbki. Jeżeli chcesz, aby Twoja kawa charakteryzowała się niepowtarzalnym smakiem, koniecznie postaw na kawę speciality, która jest wypalana z należytą dokładnością, która przełoży się na jej jakość oraz wyjątkowy smak!

Źle dopasowujesz mieszankę kawy
Do espresso lepiej będzie pasować inna mieszanka kawy, a do kawy z mlekiem kompletnie inna mieszanka, która uwydatni delikatność stworzonego naparu. Do przygotowania kawy mlecznej warto użyć 100% ziaren arabiki lub mieszankę w postaci 80% arabiki i 20% robusty. Jeżeli nie znamy się na kawach, warto poprosić o poradę specjalistę, który jest specjalistą w temacie kaw. Warto wiedzieć, że najlepszą jakościowo kawą jest arabika, ponieważ jej ziarna są wymagające w uprawie i są mało odporne na działanie trudnych warunków atmosferycznych czy szkodników, jednakże wszystkie trudy plantacyjne wynagradza złożonymi profilami smakowymi i zapachowymi. W zależności od gatunku ziaren, stopnia wypalenia, wybranej metody obróbki, jak również regionu, z którego pochodzi kawab będzie można z niej poczuć nutkę cynamonu, orzechów, karmelu, jabłka, a nawet czerwonych owoców. Arabika oferuje wysoką kwasowość i słodycz oraz szereg niesamowitych smaków, natomiast robusta jest zdecydowanie płytszym smakiem, lecz zawiera zdecydowanie więcej kofeiny niż arabika.

A co z mlekiem?
W przypadku kawy mlecznej oczywiście nie od samej kawy zależny jest efekt końcowy — tutaj równie ważne okazuje się mleko! Oczywiście wybór mleka w dużej mierze jest kwestią indywidualną, ponieważ jedni zdecydują się na mleko krowie 3,2%, inni na mleko odtłuszczone, a jeszcze inni na napój roślinny. Na co należy zwrócić uwagę w przypadku mleka? Przede wszystkim na świeżość mleka, a także na jego odpowiednie przechowywanie w lodówce. Poprawie przechowywane mleko, które zostanie odpowiednio spienione, sprawi, że otrzymamy piankę o słodkawej i gładkiej konsystencji, a nawet umożliwi nam wykonanie latte art, które z pewnością dodają kawie wartości estetycznych. Warto pamiętać, że najlepiej do tworzenia latte art sprawdzi się mleko krowie o wartości tłuszczu 3,2%, ponieważ najlepiej będzie się pienić. W przypadku napojów roślinnych warto wypróbować napoju kokosowego czy sojowego, a nawet owsianego.

Odmierzanie proporcji i mielenie kawy
Kolejnym czynnikiem, na który musisz zwrócić uwagę wykonując kawę w warunkach domowych, jest odpowiednie zmielenie kawy i odważenie idealnej wielkości. Przed sporządzeniem kawy warto na świeżo ją zmielić, ponieważ przechowywana zmielona kawa szybko wietrzeje i traci swój zapach oraz głębię smaku, dlatego mielenie kawy kilka dni w przód może okazać się dość niekorzystnym rozwiązaniem. Warto pamiętać, że różne metody parzenia kawy wymagają innej wielkości zmielenia. Zbyt drobno zmielona kawa może sprawić, że kawa będzie przeparzona, natomiast zbyt grubo zmielone ziarna sprawią, że będzie niedoparzona, co skutkuje niską jakością naparu.

Którą kawę wybrać: ziarnista czy mielona?
Którą kawę wybrać: ziarnista czy mielona?
Czym jest cascara?
Czym jest cascara?
Mokra kawa, czyli tłuste ziarna kawowe
Mokra kawa, czyli tłuste ziarna kawowe
Skomentuj przepis
Ocena: