Rozpuszczalna czy sypana, oto jest pytanie!
Rozpuszczalna czy sypana, oto jest pytanie!
Kawa to Twój codzienny rytuał? Sprawdź, która kawa jest mniej szkodliwa dla Twojego organizmu: rozpuszczalna czy sypana? Jak również czym różni się kawa parzona od kawy rozpuszczalnej?

Kawa sypana bez tajemnic
Co kryje się pod nazwą: kawa sypana? To nic innego jak zmielone ziarna kawy bez zbędnych dodatków. Dlaczego uważa się kawę sypaną "za zdrowszą" - właśnie ze względu na jej naturalny skład, w którym nie ma żadnych dodatków, ulepszaczy smaku, mamy po prostu zmieloną kawę. W kawie sypanej znajduje się o wiele więcej antyoksydantów niż w kawie rozpuszczalnej, ale również i więcej kofeiny, dlatego nie warto przesadzać z jej nadmiarem. Kawa sypana wypita z rana z pewnością da Ci większego "kopa" i pobudzi do działania, jednakże nie jest ona polecana osobom zmagającym się z nadciśnieniem oraz chorobami serca. Jeżeli preferujesz napoje kawowe o delikatnym smaku i subtelnym aromacie kawa sypana nie przypadnie Ci do gustu. Kawa sypana potrzebuje również nieco więcej czasu na zaparzenie. 

Czy kawa rozpuszczalna jest niezdrowa?
Do produkcji kawy rozpuszczalnej zazwyczaj używane są gorszej jakości ziarna, ponieważ do jej stworzenia potrzebne są dość skomplikowane procesy technologiczne. W przypadku kawy rozpuszczalnej mamy do czynienia z wyciągiem z kawy palonej - najpierw jest on poddawany działaniu wysokiego ciśnienia, następnie kawa jest czyszczona, filtrowana i suszona. Dlaczego mówi się, że kawa rozpuszczalna jest dla nas niezdrowa? Prawdopodobnie dlatego, że nie mamy możliwości sprawdzenia jakości ziaren i ich właściwości, ponieważ zostają one poddane przetworzeniu. W kawie rozpuszczalnej znajduje się zdecydowana mniejsza ilość antyoksydantów niż w kawie sypanej. W składzie takiej kawy można często doszukać się drobnych ilości niklu, który będzie szczególnie niebezpieczny dla osób zmagających się z alergią, ponieważ może negatywnie wpłynąć na ich zdrowie. Jest jednak jedna rzecz, która przemawia na korzyść picia kawy rozpuszczalnej - jest szybka w przygotowaniu i ma krótki czas parzenia. 

Jak prawidłowo zaparzać kawę?
O tym czy kawa jest dla nas zdrowa lub szkodliwa nie tylko decyduje ilość wypitych w ciągu dnia filiżanek napoju kawowego, ale również sposób przygotowania i parzenia kawy. Oczywiście kawa sypana wypada lepiej pod względem naturalnych składników w przeciwieństwie do kawy rozpuszczalnej, jednakże jeżeli nie zaparzysz jej w odpowiedni sposób, może stracić wszystkie swoje cenne właściwości. Jeżeli zalewasz kawę sypaną wrzątkiem uwalniają się z niej związki diterpeny, które mogą negatywnie wpłynąć na poziom Twojego cholesterolu we krwi. Jeżeli w nieprawidłowy sposób zaparzysz kawę może ona również drażniąco działać na Twój żołądek - takich problemów nie będziemy mieć z kawą rozpuszczalną, która nie wymaga specjalnej temperatury zaparzania.

Z mlekiem czy bez mleka?
Jeżeli jesteś kawoholikiem i tolerujesz wyłącznie kawę sypaną, koniecznie dodaj do niej, chociaż odrobinę mleka. Mleko zneutralizuje pH kawy, czym przyczyni się do zmniejszenia aktywności związków, które mogłyby podrażnić Twój żołądek, a także nie doprowadzi do zakwaszania organizmu. 

Ekspres pod zabudowę, czy warto?
Ekspres pod zabudowę, czy warto?
Dlaczego kawa jest kwaśna?
Dlaczego kawa jest kwaśna?
Co nas lepiej pobudzi: kawa czy napoje energetyczne?
Co nas lepiej pobudzi: kawa czy napoje energetyczne?
Skomentuj przepis
Ocena: