Wszystko, co powinieneś wiedzieć o kawie we Włoszech!
Wszystko, co powinieneś wiedzieć o kawie we Włoszech!
Chociaż pochodzenie kawy przypisuje się głównie Etiopii, to jednak ten czarny napój jest niezwykle często kojarzony z Włochami. Czemu tak jest? Ponieważ to właśnie Włosi opracowali sztukę parzenia espresso, czyniąc go swoistym symbolem swojego kraju. Jakie zwyczaje kawowe panują we Włoszech?

Kiedy zamówić kawę we Włoszech?
We Włoszech dostępnych jest mnóstwo rodzajów kaw — od espresso po cappuccino czy latte macchiato, jednakże czy wiesz, którą z tych kaw zamówić w danej porze dnia? Włosi zazwyczaj zaczynają swój dzień od kawy z mlekiem — najbardziej popularnym rodzajem będzie tutaj wspomniane latte macchiato lub cappuccino, które można maksymalnie pić do godziny 11:00. Jakie kawy preferowane są w późniejszych godzinach? Przede wszystkim espresso, ale również można delektować się caffee ristretto, caffee americano czy doppio. Oczywiście propozycji jest więcej, jednakże warto wiedzieć, że Włosi nie spożywają po południu kaw z mlekiem — taka kawa jest przeznaczona na sam początek dnia.

Jaką kawę znajdziemy we włoskich kawiarniach?
Włoskie kawiarnie preferują przede wszystkim mocno palone kawy, które mają najciemniejszy sposób palenia i występują pod nazwą Italian Roast Coffee. Ciemnobrązowa kawa wydaje się praktycznie czarna, a powierzchnia takich ziaren kawy jest oleista, dzięki czemu kawy włoskie mają niepowtarzalny smak i aromat, którym można delektować się w małej porcji espresso. We włoskiej kawie najczęściej można odnaleźć smaki czekoladowe i orzechowe. Oczywiście taki styl palenia kawy niesie również ze sobą spore konsekwencje, w szczególności, gdy proces jest przeprowadzony nieprawidłowo na skutek konieczności masowych wyrobów — wtedy kawa będzie niesmaczna, ponieważ w jej aromacie będzie odczuwalna gorzkość, jako że ziarna kawowe będą po prostu spalone.

Co powinieneś wiedzieć o espresso?
We Włoszech chyba najczęściej pitą kawą jest espresso. W każdej kawiarni czy restauracji po zamówieniu espresso otrzymasz nie tylko aromatyczną kawę, ale również szklaneczkę z wodą. Jak zachować się w takiej sytuacji? Przede wszystkim musisz wiedzieć, że szklanka z wodą służy do oczyszczenia naszych kubków smakowych do zasmakowania espresso. Dlatego po wodę musisz koniecznie sięgnąć przed wypiciem pierwszego łyku espresso. Ciekawostką jest, że we Włoszech espresso zazwyczaj spożywa się na stojąco, chociaż można oczywiście zająć miejsce przy stoliku, jednakże wiąże się to z dodatkowymi kosztami i jest zdecydowanie korzystniejsze w przypadku picia innej kawy.

Nie ekspresy, lecz kawiarki!
Kawiarka we Włoszech cieszy się ogromną popularnością i można ją znaleźć w praktycznie każdym włoskim domu. Włosi nie tylko piją kawę od święta, ale również na co dzień, dlatego stali się mistrzami w parzeniu kawy w kawiarce. Czasami smakuje ona lepiej niż ta zrobiona z ekspresu. Kolejną ciekawostką jest to, że "latte" dla Włochów oznacza mleko, dlatego zamawiając caffe latte, lepiej nie posługiwać się samym zwrotem latte, tylko użyć pełnego wyrażenia, aby nie doszło do nieporozumienia.

Jakie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy?
Jakie błędy najczęściej popełniamy przy parzeniu kawy?
Dlaczego kawa jest kwaśna?
Dlaczego kawa jest kwaśna?
Kawa kawie nierówna
Kawa kawie nierówna
Skomentuj przepis
Ocena: