Z czym pić kawę, czyli wszystko o mleku roślinnym
Z czym pić kawę, czyli wszystko o mleku roślinnym
Kawa z mlekiem pochodzenia roślinnego cieszy się coraz większą popularnością, dlatego że dużo osób przechodzi na wegetarianizm i weganizm, rezygnując z produktów zwierzęcych i zastępując je dogodnymi alternatywami.

Mleczne kawy
W ciągu kilku ostatnich lat zwiększoną popularnością cieszą się tzw. kawy mleczne, w których podstawowym składnikiem jest właśnie mleko, do którego zazwyczaj dodaje się malutką filiżankę espresso. Do takich napojów można zaliczyć cappuccino, latte, a także latte macchiato. Ostatnie lata to również wiele głośnych głosów dotyczących nietolerancji laktozy, a także nieetycznej produkcji żywności zwierzęcego pochodzenia. Można powiedzieć, że modny stał się weganizm oraz wegetarianizm, dzięki czemu coraz częściej zamiast z krowiego mleka, kawy (nawet w kawiarniach) wykonywane są z mleka roślinnego. Jakie rodzaje mleka roślinnego możemy wymienić?

Mleko kokosowe
Mleko kokosowe swoim smakiem oraz teksturą będzie bardzo mocno przypominało mleko odtłuszczone, jednakże z niezwykle mocnym aromatem kokosa. Mleko kokosowe nada kawie mocnego aromatu kokosowego, dlatego w szczególności polecane jest smakoszom tego typu żywności. Mleko ma mało kalorii, a jest bogate w żelazo, potas, magnez oraz cynk, a nawet kwas laurynowy, który jest odpowiedzialny za utrzymanie odpowiedniej elastyczności naczyń krwionośnych, jak również wzmacnia nasz układ odpornościowy.

Mleko orzechowe
Od czego by tu zacząć... mleko orzechowe może być wykonane praktycznie z każdego rodzaju orzechów, zaczynając od orzechów laskowych, a kończąc na nerkowcach czy pistacjach. Takie mleko orzechowe jest pełne zdrowych tłuszczy, dlatego zalecane jest osobom chorującym na cukrzycę. Co więcej, mleko orzechowe zawiera mało węglowodanów i nada kawie delikatnie orzechowego smaczku.

Mleko migdałowe
Zastanawiasz się, dlaczego migdały nie zostały uwzględnione w kategorii mleka orzechowego? Ponieważ migdał to nie orzech, tylko nasiono migdałowca! Jakie jest mleko migdałowe? Przede wszystkim niskokaloryczne i tak jak mleko orzechowe bogate w antyoksydanty, zdrowe tłuszcze nienasycone i duże pokłady wapnia. Mleko migdałowe idealnie będzie smakowało w każdym rodzaju kawy, jednakże najlepiej przy flat white, ponieważ nie będzie się rozwarstwiało, ani "ścinało" po dodaniu do gorącej kawy.

Mleko sojowe
Kolejnym rodzajem mleka jest mleko sojowe, które pod względem składników odżywczych jest najbardziej podobne do mleka krowiego, ponieważ ma dużą zawartość białka i wapnia. Mleko sojowe nie tylko dostępne jest w kilku wariantach, ale równie doskonale się pieni, co będzie idealne przy tworzeniu delikatnej pianki.

Mleko owsiane
Dużą popularnością do kaw cieszy się mleko owsiane, ponieważ charakteryzuje się delikatnie słodkim smakiem i swoją konsystencją jest bardzo zbliżone do mleka krowiego. W mleku owsianym zawarte są duże ilości błonnika, a także białka, co pozytywnie wpłynie na naszą przemianę materii. Warto wiedzieć, że mleko owsiane zbija również poziom złego cholesterolu znajdującego się w naszym organizmie.

Mleko ryżowe
Mleko ryżowe polecane jest w szczególności alergikom, którzy nie mogą spożywać, np. mleka migdałowego czy orzechowe, a także są uczuleni na soję. Mleko ryżowe jest niskotłuszczowe, niskobiałkowe oraz niskokaloryczne i można przez to zauważyć, że jest to mleko bardzo wodniste, które nie będzie chciało zbytnio się pienić. Nie gwarantuje nam też ono aromatycznego smaku mleko - jest bardzo specyficzne, dlatego nie dla wszystkich będzie najlepszą opcją.

Mleko orkiszowe
Orkiszowe mleko podobnie jak mleko owsiane nada naszej kawie subtelnie słodkiego posmaku, dzięki czemu nie będziemy musieli dodawać do kawy cukru. Jednakże mleko orkiszowe ma zwiększoną kaloryczność pod względem innych mlek pochodzenia roślinnego. Warto pamiętać, że w orkisz zawiera gluten, dlatego nie jest to najlepsze rozwiązanie dla osób z nietolerancją glutenu oraz celiakią.

Mleko konopne
Tak mleko konopne istnieje i jest wytwarzane z konopi siewnej. W mleku konopnym o dość specyficznym zapachu znajduje się mała ilość węglowodanów, za to mamy do czynienia z dużą ilością zdrowych tłuszczy, m.in. kwasu tłuszczowego omega-3 czy kwasu linolenowego.

Tak jak widzisz, rodzajów mleka roślinnego jest bardzo dużo, dlatego jeżeli jesteś zainteresowany tematem, koniecznie zacznij próbować! W dzisiejszych czasach mleko roślinne znajdziesz prawie w każdym większym sklepie. Smakuj, testuj i daj nam znać, które mleko Tobie najbardziej smakuje? Nam osobiście do gustu najbardziej podchodzi mleko owsiane, migdałowe i odrobinę kokosowe.

Espresso i szklanka wody
Espresso i szklanka wody
Rozpuszczalna czy sypana, oto jest pytanie!
Rozpuszczalna czy sypana, oto jest pytanie!
Przerwa na kawę po szwedzku, czyli Fika
Przerwa na kawę po szwedzku, czyli Fika
Skomentuj przepis
Ocena: