- Strona główna
- Deser
- Affogato
Przepis na Affogato
Łatwy
5 minut
1
Składniki:
- 1 gałka lodów waniliowych
- 40 ml mocnego espresso
- kostka czekolady
Robiąc affogato nie musisz wybierać pomiędzy deserem a kawą, ponieważ pod tajemniczą nazwą kryją się włoskie lody zalane espresso, które bez większego problemu wykonasz nawet w domowych warunkach! Affogato idealnie nadaje się do podania na przyjęciach, spotkaniach z przyjaciółmi, a także na poprawę humoru w letnie popołudnie dna powszedniego. Affogato to deser, który został stworzony w taki sposób, aby zawierać w sobie dwie ulubione rzeczy włochów, a więc kawę oraz lody. Affogato dosłownie oznacza "utonąć". Jest to deser, który posiada fanów na całym świecie - ceniony jest za swój uniwersalny charakter, ponieważ espresso można podać z lodami waniliowymi lub śmietankowymi, a nawet czekoladowymi. Dodatkowo affogato możesz doprawić likierem i orzechami! Pamiętaj, żeby affogato podawać w naczyniu deserowym lub szklance, która wcześniej została schłodzona, dzięki czemu kawa nie rozpuści lodów, tylko delikatnie będzie po nich spływać, tworząc smaczną śmietankę.
Sposób przygotowania:
1. Do zmrożonej szklanki lub naczynia deserowego dodaj dużą gałkę loda waniliowego.
2. Zaparz espresso.
3. Delikatnie wlewaj espresso do szklanki.
4. Wierzch kawy możesz udekorować startą czekoladą.
5. Nie zapomnij serwować z łyżeczką!
Średni
20 minut
11
Łatwy
5 minut
1
Łatwy
8 minut
1
Średni
18 minut
1
Łatwy
10 minut
1
Średni
20 minut
2
Średni
15 minut
2
Łatwy
5 minut
2