Przepis na Affogato

Affogato
Deser

Łatwy

5 minut

1

Składniki:

    • 1 gałka lodów waniliowych
    • 40 ml mocnego espresso
    • kostka czekolady

Robiąc affogato nie musisz wybierać pomiędzy deserem a kawą, ponieważ pod tajemniczą nazwą kryją się włoskie lody zalane espresso, które bez większego problemu wykonasz nawet w domowych warunkach! Affogato idealnie nadaje się do podania na przyjęciach, spotkaniach z przyjaciółmi, a także na poprawę humoru w letnie popołudnie dna powszedniego. Affogato to deser, który został stworzony w taki sposób, aby zawierać w sobie dwie ulubione rzeczy włochów, a więc kawę oraz lody. Affogato dosłownie oznacza "utonąć". Jest to deser, który posiada fanów na całym świecie - ceniony jest za swój uniwersalny charakter, ponieważ espresso można podać z lodami waniliowymi lub śmietankowymi, a nawet czekoladowymi. Dodatkowo affogato możesz doprawić likierem i orzechami! Pamiętaj, żeby affogato podawać w naczyniu deserowym lub szklance, która wcześniej została schłodzona, dzięki czemu kawa nie rozpuści lodów, tylko delikatnie będzie po nich spływać, tworząc smaczną śmietankę. 

Sposób przygotowania:

1. Do zmrożonej szklanki lub naczynia deserowego dodaj dużą gałkę loda waniliowego. 

2. Zaparz espresso. 

3. Delikatnie wlewaj espresso do szklanki. 

4. Wierzch kawy możesz udekorować startą czekoladą. 

5. Nie zapomnij serwować z łyżeczką!

Skomentuj przepis
Ocena: