Przepis na Chai latte

Chai latte
Na ciepło

Łatwy

10 minut

1

Składniki:

    • espresso lub mocna czarna herbata
    • 150 ml mleka
    • 2 łyżeczki miodu
    • mała łodyżka imbiru
    • pół łyżeczki cynamonu
    • pół łyżeczki kardamonu
    • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
    • 1/4 łyżeczki anyżu
    • 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
    • szczypta gałki muszkatołowej

Chai latte jest niezwykle popularnym napojem serwowanym w Indiach, gdzie można go wypić praktycznie wszędzie - jest on sprzedawany nawet na ulicach miast. Jeżeli nie wybierasz się do Indii w najbliższym czasie, a jesteś ciekawy jak smakuje chai latte wystarczy, że będziesz podążać za naszym przepisem! Jaka jest chai latte? Z pewnością nie pobudzi Cię ona tak jak tradycyjna kawa, ale idealnie nadaje się na deser, ponieważ jest mieszanką aromatycznych przypraw i spienionego mleka. A czy wiesz, że chai latte nie ma w sobie ani odrobiny kawy, lecz jedynie herbatę? Tak chai latte to mocna herbata z mnóstwem aromatycznych przypraw, np. imbirem, goździkami, kardamonem czy z cynamonem. Warto jednak wiedzieć, że herbatę bez większego problemu można zastąpić kawą, dlatego wszystko jest zależne od Twoich indywidualnych gustów i preferencji.

Sposób przygotowania

1. Do niewielkiego garnuszka wlej wodę i włóż pokrojony na cienkie plasterki imbir, następnie dodać wszystkie przyprawy i doprowadzić do zagotowania.

2. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut, po czym dodać mleko i miód.

3. Zaparz kawę lub herbatę i przelej do ulubionej szklanki.

4. Miksturę z rondelka przecedź przez sitko i przelej do kawy lub herbaty. I gotowe!

Skomentuj przepis
Ocena: