Przepis na Cold Brew

Cold Brew
Śniadanie

Łatwy

min. 12 godzin max. 24 godziny

5

Składniki:

    • ulubione ziarna kawy ok. 300g
    • woda ok. 1200 g
    • lód (opcjonalnie)
    • cytryna (opcjonalnie)
    • mleko (opcjonalnie)
    • lody (opcjonalnie)
    • bita śmietana (opcjonalnie)

Cold Brew to tzw. kawa parzona na zimno, która zdobywa coraz większą popularność nie tylko wśród mieszkańców USA, ale również Europejczyków. Jednakże technika zaparzania kawy na zimno wcale nie jest taka innowacyjna — już w 1600 roku była ona stosowana w Japonii. Cold Brew jest świetnym rozwiązaniem w czasie gorących dni, ponieważ nie tylko orzeźwia, ale również pobudza do dalszego działania. Warto wiedzieć, że kawa typu Cold Brew jest niezwykle delikatna dla naszego żołądka, dlatego będziemy ją lepiej przyswajać. Czy kawa Cold Brew i Ice Coffee są tym samym? Absolutnie nie! Espresso do Ice Coffee tworzone jest przez zalanie gorącą wodą, natomiast w przypadku Cold Brew mielona kawa zalana jest wodą w temperaturze pokojowej i następnie odstawiona na dłuższy czas, aby dokładnie się zaparzyła. Kawa Cold Brew jest pozbawiona charakterystycznej goryczki i wysokiej kwasowości — można powiedzieć, że jest nieznacznie słodsza i bardziej kremowa. Chcesz jej spróbować? Podążaj za naszym przepisem!

Sposób przygotowania

1. Zmiel ziarna swojej ulubionej kawy tuż przed rozpoczęciem przygotowywania kawy.

2. Wsyp do szklanego naczynia grubo zmieloną kawę.

3. Zalej kawę chłodną wodą w proporcji 1:4.

4. Zadbaj o to, aby cała kawa była zakryta przez wodę i dokładnie przykryj naczynie, a następnie wstaw je do lodówki.

5. Po upływie minimum 12 godzin wyjmuj miksturę z lodówki i przelej ją do kubka przez sitko o drobnych oczkach.

6. Do wersji z lodem możesz dodać plasterek cytryny, natomiast do wersji z mlekiem ulubione lody czy bitą śmietanę.

Skomentuj przepis
Ocena: