- Strona główna
- Na ciepło
- Cynamonowo-dyniowa latte - jak zrobić Cynamonowo-dyniowa latte
Przepis na Cynamonowo-dyniowa latte - jak zrobić Cynamonowo-dyniowa latte
Średni
18 minut
1
Składniki:
- 1 espresso
- 150 ml mleka
- 3 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżka puree z dyni
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonych goździków
- pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Kiedy jesień zbliża się wielkimi krokami i chłodna pogoda zaczyna przeważać nad słonecznymi dniami, nic tak nie polepszy naszego nastroju jak smaczny i ciepły napój. Chociaż na porządku dziennym głównie ze względu na brak czasu każdy z nas pije małą czarną lub prostą w przygotowaniu kawę z mlekiem, to jednak raz na jakiś czas warto się rozpieścić i przygotować napój kawowy, który sprawi, że w swoim domu będziesz czuł się niczym w luksusowej kawiarni. Jesień jest sezonem, który przyniesie nam mnóstwo nowych smaków, które warto wprowadzić do naszego życia. Jedną z naszych propozycji na zwalczenie jesiennej chandry jest kawa smakowa w postaci cynamowono-dyniowego latte, która posmakuje nawet największemu smakoszowi kawy. Cynamon i dynia to zdecydowanie największe hity sezonu jesiennego, dlatego warto je wykorzystać również w naszej popołudniowej kawie!
Sposób przygotowania:
1. Zaparz ulubioną kawę w formie espresso.
2. Podgrzej mleko, a następnie spień je, aby powstała miękka i puszysta pianka.
3. W niewielkim rondelku ustawionym na małym palniku wymieszaj jedną łyżkę puree z dyni z przyprawami i syropem klonowym.
4. Kiedy mikstura się zagrzeje, przetrzyj ją przez sitko z grubymi oczkami, aby pozbyć się zbyt dużych kawałków dyni.
5. Stworzoną miksturę dyniowo-korzenną przelej do szklanki.
6. Na miksturę dodaj spienione mleko, a na samym końcu espresso.
7. Górną część kawy możesz posypać zmielonym cynamonem.
Łatwy
5 minut
1
Średni
20 minut
4
Łatwy
3 minuty
1
Łatwy
6 minut
1
Średni
20 minut
2
Łatwy
20 minut
4
łatwy
4 minuty
1
Średni
15 minut
1