Przepis na Cynamonowo-dyniowa latte - jak zrobić Cynamonowo-dyniowa latte

Cynamonowo-dyniowa latte - jak zrobić Cynamonowo-dyniowa latte
Na ciepło

Średni

18 minut

1

Składniki:

    • 1 espresso
    • 150 ml mleka
    • 3 łyżeczki syropu klonowego
    • 1 łyżka puree z dyni
    • pół łyżeczki mielonego imbiru
    • pół łyżeczki mielonych goździków
    • pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Kiedy jesień zbliża się wielkimi krokami i chłodna pogoda zaczyna przeważać nad słonecznymi dniami, nic tak nie polepszy naszego nastroju jak smaczny i ciepły napój. Chociaż na porządku dziennym głównie ze względu na brak czasu każdy z nas pije małą czarną lub prostą w przygotowaniu kawę z mlekiem, to jednak raz na jakiś czas warto się rozpieścić i przygotować napój kawowy, który sprawi, że w swoim domu będziesz czuł się niczym w luksusowej kawiarni. Jesień jest sezonem, który przyniesie nam mnóstwo nowych smaków, które warto wprowadzić do naszego życia. Jedną z naszych propozycji na zwalczenie jesiennej chandry jest kawa smakowa w postaci cynamowono-dyniowego latte, która posmakuje nawet największemu smakoszowi kawy. Cynamon i dynia to zdecydowanie największe hity sezonu jesiennego, dlatego warto je wykorzystać również w naszej popołudniowej kawie!

Sposób przygotowania:

1. Zaparz ulubioną kawę w formie espresso.

2. Podgrzej mleko, a następnie spień je, aby powstała miękka i puszysta pianka.

3. W niewielkim rondelku ustawionym na małym palniku wymieszaj jedną łyżkę puree z dyni z przyprawami i syropem klonowym.

4. Kiedy mikstura się zagrzeje, przetrzyj ją przez sitko z grubymi oczkami, aby pozbyć się zbyt dużych kawałków dyni.

5. Stworzoną miksturę dyniowo-korzenną przelej do szklanki.

6. Na miksturę dodaj spienione mleko, a na samym końcu espresso.

7. Górną część kawy możesz posypać zmielonym cynamonem.

Skomentuj przepis
Ocena: