Przepis na Dyniowe Latte

Dyniowe Latte
Na ciepło

Łatwy

15 minut

1

Składniki:

    • 1 szklanka mleka
    • 2 łyżeczki niesłodzonego musu z dyni
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
    • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
    • szczypta gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki wanilii
    • 40 ml espresso
    • bita śmietana

Dyniowe latte to jesienny napój kawowy, który albo będziemy kochać, albo nienawidzić. Dyniowe latte jest niezwykle rozsławionym sezonowym napojem, po który każdej jesieni tysiące ludzi staje w kolejce do kawiarni... jednakże Ty nie musisz! Czym tak naprawdę jest dyniowe latte? To gorące espresso wymieszane z mlekiem, purée z dyni, a także wanilią i rozgrzewającymi przyprawami, tj. cynamonem, goździkiem, imbirem oraz gałką muszkatołową - całość zwieńczona jest bitą śmietaną i odrobiną aromatycznych przypraw. Dzięki temu prostemu przepisowi nie musisz czekać na jesień, aby cieszyć się swoją ulubioną kawą - sezonową kreacją z dyni możesz się cieszyć kiedy tylko zechcesz!

Sposób przygotowania:

1. Niesłodzony mus z dyni wraz z cukrem, przyprawami oraz espresso wrzuć do małego garnuszka i doprowadź do wrzenia na średniej wielkości płomieniu. Od czasu do czasu nie zapomnij zamieszać, aby wszystko się razem ładnie skomponowało. 

2. Do drugiego garnka dodaj mleko i delikatnie je podgrzej. 

3. Podgrzewając mleko, zacznij je mieszać, aby powstała delikatna pianka. 

4. Przelej miksturę z dynią do kubka, a następnie dodaj lekko spienione mleko. 

5. Napój kawowy wykończ bitą śmietaną, którą posyp delikatnie zmielonym cynamonem. 

Skomentuj przepis
Ocena: