- Strona główna
- Na ciepło
- Dyniowe Latte
Przepis na Dyniowe Latte
Łatwy
15 minut
1
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki niesłodzonego musu z dyni
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki wanilii
- 40 ml espresso
- bita śmietana
Dyniowe latte to jesienny napój kawowy, który albo będziemy kochać, albo nienawidzić. Dyniowe latte jest niezwykle rozsławionym sezonowym napojem, po który każdej jesieni tysiące ludzi staje w kolejce do kawiarni... jednakże Ty nie musisz! Czym tak naprawdę jest dyniowe latte? To gorące espresso wymieszane z mlekiem, purée z dyni, a także wanilią i rozgrzewającymi przyprawami, tj. cynamonem, goździkiem, imbirem oraz gałką muszkatołową - całość zwieńczona jest bitą śmietaną i odrobiną aromatycznych przypraw. Dzięki temu prostemu przepisowi nie musisz czekać na jesień, aby cieszyć się swoją ulubioną kawą - sezonową kreacją z dyni możesz się cieszyć kiedy tylko zechcesz!
Sposób przygotowania:
1. Niesłodzony mus z dyni wraz z cukrem, przyprawami oraz espresso wrzuć do małego garnuszka i doprowadź do wrzenia na średniej wielkości płomieniu. Od czasu do czasu nie zapomnij zamieszać, aby wszystko się razem ładnie skomponowało.
2. Do drugiego garnka dodaj mleko i delikatnie je podgrzej.
3. Podgrzewając mleko, zacznij je mieszać, aby powstała delikatna pianka.
4. Przelej miksturę z dynią do kubka, a następnie dodaj lekko spienione mleko.
5. Napój kawowy wykończ bitą śmietaną, którą posyp delikatnie zmielonym cynamonem.
Łatwy
10 minut
2
Średni
15 minut
2
Łatwy
5 minut
2
Łatwy
3 minuty
1
Łatwy
13 minut
2
Łatwy
15 minut
1
Łatwy
15 minut
2
Łatwy
5 minut
1