Przepis na Espresso Martini

Espresso Martini
Na zimno

Średni

10 minut

2

Składniki:

    • 100 g cukru białego
    • 50 ml wody
    • lód
    • 100 ml wódki
    • 50 ml espresso
    • 50 ml kawowego likieru
    • 6 ziaren kawy

Nadchodzi wieczór, a Ty wciąż masz ochotę na kawę? A może mają wpaść z popołudniową wizytą znajomi? Wszyscy popadną w zachwyt wywołany tym klasycznym koktajlem o niezwykle aromatycznym smaku. Ten prosty przepis z wykorzystaniem świeżo parzonej kawy z odrobiną kawowego likieru i cukru zadowoli nie tylko miłośników kawy, ale również alkoholowych trunków. Przygotowanie Espresso Martini zajmie Ci nie więcej niż 10 minut, dlatego warto pokusić się o jego sporządzenie!

Sposób przygotowania:

1. Rozpocznij od przygotowania syropu cukrowego. Wsyp cukier do niewielkiego rondelka i ustaw go na średniej wielkości płomieniu. Cukier zalej 50 mln wody. Ciągle mieszaj, doprowadzając do wrzenia, a następnie wyłącz ogień. Miksturę odstaw do ostygnięcia. 

2. Przygotuj dwie szklanki typu martini - włóż je do lodówki w celu schłodzenia. 

3. Kiedy syrop cukrowy będzie chłodny, do shakera dodaj  jego jedną łyżeczkę, a następnie garść lodu, wódkę, espresso i likier kawowy. Porządnie mieszaj, dopóki shaker nie będzie wydawał się chłodny. 

4. Napój z shakera przelej do schłodzonych szklanek martini. 

5. Espresso Martini możesz ozdobić kilkoma ziarnami kawy. 

Skomentuj przepis
Ocena: