- Strona główna
- Na zimno
- Espresso Martini
Przepis na Espresso Martini
Średni
10 minut
2
Składniki:
- 100 g cukru białego
- 50 ml wody
- lód
- 100 ml wódki
- 50 ml espresso
- 50 ml kawowego likieru
- 6 ziaren kawy
Nadchodzi wieczór, a Ty wciąż masz ochotę na kawę? A może mają wpaść z popołudniową wizytą znajomi? Wszyscy popadną w zachwyt wywołany tym klasycznym koktajlem o niezwykle aromatycznym smaku. Ten prosty przepis z wykorzystaniem świeżo parzonej kawy z odrobiną kawowego likieru i cukru zadowoli nie tylko miłośników kawy, ale również alkoholowych trunków. Przygotowanie Espresso Martini zajmie Ci nie więcej niż 10 minut, dlatego warto pokusić się o jego sporządzenie!
Sposób przygotowania:
1. Rozpocznij od przygotowania syropu cukrowego. Wsyp cukier do niewielkiego rondelka i ustaw go na średniej wielkości płomieniu. Cukier zalej 50 mln wody. Ciągle mieszaj, doprowadzając do wrzenia, a następnie wyłącz ogień. Miksturę odstaw do ostygnięcia.
2. Przygotuj dwie szklanki typu martini - włóż je do lodówki w celu schłodzenia.
3. Kiedy syrop cukrowy będzie chłodny, do shakera dodaj jego jedną łyżeczkę, a następnie garść lodu, wódkę, espresso i likier kawowy. Porządnie mieszaj, dopóki shaker nie będzie wydawał się chłodny.
4. Napój z shakera przelej do schłodzonych szklanek martini.
5. Espresso Martini możesz ozdobić kilkoma ziarnami kawy.
Średni
20 minut
2
Łatwy
12 minut
2
Łatwy
6 minut
1
Łatwy
15 minut
1
Łatwy
3 minuty
1
Łatwy
5 minut
1
Łatwy
10 minut
1
Łatwy
20 minut
4