- Strona główna
- Śniadanie
- Espresso Romano
Przepis na Espresso Romano

Łatwy
5 minut
1
Składniki:
- podwójne espresso
- cytryna
- cukier lub miód do smaku
Espresso Romano, czyli kawa z cytryną to propozycja, z której smakiem powinien poznać się każdy. Kawa z cytryną przegoni spod Twoich powiek resztki snu, dlatego idealnie nadaje się na kawę pitą o poranku, jednakże podobno jest również idealnym remedium na ból głowy! Witamina C pozwoli Ci zmniejszyć uczucie zmęczenia, a także będzie na Ciebie działać pobudzająco, natomiast kofeina zawarta w kawie usprawni metabolizm, rozszerzy naczynia krwionośne i zwiększy ciśnienie. Dodatek w postaci cytryny wnosi do klasycznej "małej czarnej" odrobinę orzeźwienia i świeżości. Dużą popularnością Espresso Romano cieszy się przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych.
Sposób przygotowania:
1. Zaparz podwójne espresso.
2. Ukrój kawałek cytryny, a następnie sparz go wrzątkiem.
3. Kilka kropel cytryny dodaj do espresso, a także przetrzyj nią rant filiżanki
4. Ukrojony pasek cytryny ustaw na spodku, na którym serwowana jest kawa.

Łatwy
15 minut
1

Średni
20 minut
11

Łatwy
12 minut
2

Łatwy
4 minuty
1

Łatwy
10 minut
1

Łatwy
8 minut
1

Łatwy
13 minut
2

Łatwy
10 minut
1