Przepis na Espresso Romano

Espresso Romano
Śniadanie

Łatwy

5 minut

1

Składniki:

    • podwójne espresso
    • cytryna
    • cukier lub miód do smaku

Espresso Romano, czyli kawa z cytryną to propozycja, z której smakiem powinien poznać się każdy. Kawa z cytryną przegoni spod Twoich powiek resztki snu, dlatego idealnie nadaje się na kawę pitą o poranku, jednakże podobno jest również idealnym remedium na ból głowy! Witamina C pozwoli Ci zmniejszyć uczucie zmęczenia, a także będzie na Ciebie działać pobudzająco, natomiast kofeina zawarta w kawie usprawni metabolizm, rozszerzy naczynia krwionośne i zwiększy ciśnienie. Dodatek w postaci cytryny wnosi do klasycznej "małej czarnej" odrobinę orzeźwienia i świeżości. Dużą popularnością Espresso Romano cieszy się przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych.

Sposób przygotowania:

1. Zaparz podwójne espresso.

2. Ukrój kawałek cytryny, a następnie sparz go wrzątkiem.

3. Kilka kropel cytryny dodaj do espresso, a także przetrzyj nią rant filiżanki

4. Ukrojony pasek cytryny ustaw na spodku, na którym serwowana jest kawa.

Skomentuj przepis
Ocena: