- Strona główna
- Deser
- Frappuccino
Przepis na Frappuccino
Średni
20 minut
4
Składniki:
- 160 ml mocnej kawy
- 1/3 skondensowanego mleka
- pół szklanki mleka
- 1/2 laski wanilii
- łyżeczka ekstraktu wanilinowego
- 4 kubki lodu
Frappuccino kojarzy się przede wszystkim z napojem serwowanym w kawiarni, który nie tylko kosztuje fortunę, ale również przytłacza nas ilością kalorii. Przygotowując frappuccino w domu nie tylko możesz kontrolować zawartość kalorii, ale również za cenę, którą zapłacisz w kawiarni, przygotujesz więcej szklanek kawy. Z tego prostego przepisu będziesz mógł stworzyć aż 4 frappuccino - będzie to idealny deser na letnie popołudnie w towarzystwie najbliższych przyjaciół. Frappuccino możesz również przygotować na zapas - wystarczy, że je zamrozisz, a gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, tylko je rozmrozisz. Domowe frappuccino możesz całkowicie dostosować do swoich indywidualnych preferencji smakowych - użyć sosu karmelowego, kawałków czekolady, ekstraktu wanilinowego lub ziaren wanilii. Zakochasz się w tym frappuccino!
Sposób przygotowania:
1. Zaparz mocne espresso i pozwól mu porządnie przestygnąć, dla lepszego efektu możesz go nawet włożyć do lodówki.
2. Mocno schłodzoną kawę wraz z mlekiem oraz mlekiem skondensowanym dodaj do blendera.
3. Podziel na pół ziarna wanilii i wykorzystaj tylko połowę - wydrap z niej ziarenka i wrzuć do blendera. Dodaj również odrobinę ekstraktu wanilii.
4. Do blendera dodaj lód i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Otrzymany napój przelej do szklanki i ozdób bitą śmietaną, a następnie posyp cynamonem lub polej sosem karmelowym.
Łatwy
5 minut
1
Łatwy
10 minut
1
Łatwy
5 minut
1
Średni
15 minut
1
Łatwy
3 minuty
2
Łatwy
10 minut
1
Łatwy
3 minuty
1
Łatwy
15 minut
1