Przepis na Irish Coffee

Irish Coffee
Na ciepło

Średni

15 minut

1

Składniki:

    • 150 ml kawy świeżo parzonej
    • 50 ml irlandzkiej whisky
    • 2 łyżeczki cukru
    • śmietanka 30% lub 36%

Chcesz się porządnie rozgrzać? W tym zadaniu idealnie sprawdzi się klasyczna irlandzka kawa! Irlandzkie kawy powstają zazwyczaj tylko z czterech składników: kawy, irlandzkiej whisky, bitej śmietany oraz cukru. Gorący napój kawowy z whisky prawdopodobnie został stworzony przez przypadek, kiedy to pasażerowie lecący z Irlandii do Kanady musieli awaryjnie nocować na lotnisku, a szef portu lotniczego chcąc ich rozgrzać, podawał wspomniany trunek. Chociaż Irish Coffe dostaniesz w większości kawiarni, to jednak pokaże Ci jak przygotować go we własnym domu! Jeżeli chcesz, aby kawa miała aromatyczny zapach, nie zapomnij o wybieraniu najlepszej jakości składników. 

Sposób przygotowania:

1. Zaparz ulubioną kawę - najlepszym wyborem będzie świeżo parzona kawa. 

2. Do kubka wlej irlandzką whisky. 

3. Posłódź miksturę odrobiną syropu klonowego lub cukru zwykłego czy trzcinowego. 

4. Do kubka dodaj odrobinę kawy i delikatnie mieszaj aż do rozpuszczenia słodzika. 

5. Napełnij kubek kawą. Pamiętaj, żeby zostawić ok. 5 cm u góry na bitą śmietanę. 

6. Wierzch udekoruj bitą śmietaną, możesz ją dodatkowo oprószyć kakao. 

Skomentuj przepis
Ocena: