- Strona główna
- Na ciepło
- Irish Coffee
Przepis na Irish Coffee
Średni
15 minut
1
Składniki:
- 150 ml kawy świeżo parzonej
- 50 ml irlandzkiej whisky
- 2 łyżeczki cukru
- śmietanka 30% lub 36%
Chcesz się porządnie rozgrzać? W tym zadaniu idealnie sprawdzi się klasyczna irlandzka kawa! Irlandzkie kawy powstają zazwyczaj tylko z czterech składników: kawy, irlandzkiej whisky, bitej śmietany oraz cukru. Gorący napój kawowy z whisky prawdopodobnie został stworzony przez przypadek, kiedy to pasażerowie lecący z Irlandii do Kanady musieli awaryjnie nocować na lotnisku, a szef portu lotniczego chcąc ich rozgrzać, podawał wspomniany trunek. Chociaż Irish Coffe dostaniesz w większości kawiarni, to jednak pokaże Ci jak przygotować go we własnym domu! Jeżeli chcesz, aby kawa miała aromatyczny zapach, nie zapomnij o wybieraniu najlepszej jakości składników.
Sposób przygotowania:
1. Zaparz ulubioną kawę - najlepszym wyborem będzie świeżo parzona kawa.
2. Do kubka wlej irlandzką whisky.
3. Posłódź miksturę odrobiną syropu klonowego lub cukru zwykłego czy trzcinowego.
4. Do kubka dodaj odrobinę kawy i delikatnie mieszaj aż do rozpuszczenia słodzika.
5. Napełnij kubek kawą. Pamiętaj, żeby zostawić ok. 5 cm u góry na bitą śmietanę.
6. Wierzch udekoruj bitą śmietaną, możesz ją dodatkowo oprószyć kakao.
Średni
20 minut
11
Średni
12 minut
1
Łatwy
10 minut
1
Łatwy
5 minut
1
Łatwy
20 minut
4
Łatwy
12 minut
2
Łatwy
5 minut
1
Łatwy
5 minut
1