- Strona główna
- Deser
- Jabłkowo-karmelowe latte
Przepis na Jabłkowo-karmelowe latte

Łatwy
10 minut
1
Składniki:
- espresso
- 20 ml pasty jabłkowej
- 10 ml sosu karmelowego
- szczypta cynamonu
- 100 ml mleka
- bita śmietana (opcjonalnie)
Jabłka, karmel, cynamon i kawa... czego można chcieć więcej? Jabłkowo-karmelowe latte jest świetnym pomysłem na kawę w dniu świąt Bożego Narodzenia, jednakże nikt nie zabroni Ci jej zrobić w chłodny zimowy/jesienny wieczór, gdy potrzebujesz porządnej dawki kofeiny w smacznym wydaniu. Jabłko jest owocem, które smak, nawet w zimę, jest wyrazisty i smaczny! Słodki deser kawowy na bazie jabłka z pewnością jest jednym z najłatwiejszych, a zarazem najsmaczniejszych sposób na cieszenie się tym owocem. Jabłkowo-karmelowe latte jest wynalazkiem, który przyszedł do nas z Ameryki - jest to połączenie intensywnego espresso z wyjątkowym smakiem świeżo zapiekanej szarlotki, które z pewnością wprowadzi Cię w wyjątkowo przytulny klimat. Chociaż ten przepis może wydawać się dość dziwnym połączeniem, to jednak smakiem latte przekona do siebie nawet największego sceptyka.
Sposób przygotowania:
1. Odmierz pastę jabłkową do kubka o objętości ok. 250 ml, a następnie dodaj sos karmelowy i cynamon.
2. Zaparz espresso i przelej je do kubka.
3. Spień mleko i wlej je do kawy
4. Wierzch udekoruj bitą śmietaną, sosem karmelowym i odrobiną zmielonego cynamonu (opcjonalnie).

Trudny
30 minut
1

Trudny
20 minut
1

Łatwy
5 minut
1

Łatwy
15 minut
1

Łatwy
5 minut
1

Średni
12 minut
1

Łatwy
5 minut
1

Trudny
20 minut
4