- Strona główna
- Na ciepło
- Kawa po turecku
Przepis na Kawa po turecku
Łatwy
13 minut
2
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka drobno zmielonej kawy
- szczypta kardamonu
- 1 łyżeczka cukru
Zachwyć swoich gości tym autentycznym przepisem na kawę po turecku, który nawiązuje do tradycyjnej metody parzenia. Kawa po turecku najczęściej jest niefiltrowana - wykonana jest z niezwykle drobno zmielonych ziaren kawy, które swoją konsystencją przypominają proszek kakaowy. Zmielone ziarna kawy gotujemy z cukrem i kardamonem - w taki prosty sposób zyskujemy filiżankę przepysznej kawy o mocnym aromacie. Kawa jest niezwykle ważną częścią kultury Bliskiego Wschodu, dlatego warto ją podać w niewielkich filiżankach, aby maksymalnie delektować się smakiem. Nie zapomnij na chwilę przed podaniem odstawić na chwilę kawy, aby fusy opadły na dno filiżanki i na nim osiadły. Do kawy po turecku nigdy nie dodaje się śmietanki, ani mleka - zamiast tego postaw obok filiżanki szklankę czystej wody niegazowanej do oczyszczenia podniebienia.
Sposób przygotowania:
1. Doprowadź wodę do wrzenia w podgrzewanym imbryku lub garnuszku. Kiedy zacznie wrzeć, ściągnij ją z ognia.
2. Do wody dodaj kawę i kardamon.
3. Postaw garnuszek z powrotem na ogień i doprowadź do wrzenia.
4. Kiedy kawa zacznie się pienić, ściągnij z ognia i przelej do filiżanki.
Łatwy
5 minut
1
Łatwy
3 minuty
1
Łatwy
10 minut
1
Trudny
20 minut
1
Łatwy
min. 12 godzin max. 24 godziny
5
Łatwy
5 minut
1
Średni
20 minut
4
Średni
15 minut
1