Przepis na Kawa po turecku

Kawa po turecku
Na ciepło

Łatwy

13 minut

2

Składniki:

    • 1 szklanka wody
    • 1 łyżeczka drobno zmielonej kawy
    • szczypta kardamonu
    • 1 łyżeczka cukru

Zachwyć swoich gości tym autentycznym przepisem na kawę po turecku, który nawiązuje do tradycyjnej metody parzenia. Kawa po turecku najczęściej jest niefiltrowana - wykonana jest z niezwykle drobno zmielonych ziaren kawy, które swoją konsystencją przypominają proszek kakaowy. Zmielone ziarna kawy gotujemy z cukrem i kardamonem - w taki prosty sposób zyskujemy filiżankę przepysznej kawy o mocnym aromacie. Kawa jest niezwykle ważną częścią kultury Bliskiego Wschodu, dlatego warto ją podać w niewielkich filiżankach, aby maksymalnie delektować się smakiem. Nie zapomnij na chwilę przed podaniem odstawić na chwilę kawy, aby fusy opadły na dno filiżanki i na nim osiadły. Do kawy po turecku nigdy nie dodaje się śmietanki, ani mleka - zamiast tego postaw obok filiżanki szklankę czystej wody niegazowanej do oczyszczenia podniebienia. 

Sposób przygotowania:

1. Doprowadź wodę do wrzenia w podgrzewanym imbryku lub garnuszku. Kiedy zacznie wrzeć, ściągnij ją z ognia.

2. Do wody dodaj kawę i kardamon.

3. Postaw garnuszek z powrotem na ogień i doprowadź do wrzenia. 

4. Kiedy kawa zacznie się pienić, ściągnij z ognia i przelej do filiżanki. 

Skomentuj przepis
Ocena: