Przepis na Kawa z imbirem

Kawa z imbirem
Na ciepło

Łatwy

20 minut

4

Składniki:

    • 40 g kawy rozpuszczalnej
    • 140 g śmietanki UHT 30%
    • 20 g korzenia imbiru
    • 1 szczypta mielonego imbiru
    • 3 sztuki kandyzowanego imbiru
    • 80 ml likieru z whisky
    • cukier

Poszukujesz kawy, która nie tylko Cię pobudzi, ale również mocno rozgrzeje? Mamy dla Ciebie przepis na idealną kawę na zimowe wieczory, które chcesz spędzić pod kocykiem i z książką w ręku! Kawa, imbir i bita śmietana, a także dodatek w postaci likieru kremowego z whisky pozwoli Ci maksymalnie się odprężyć i zrelaksować nawet po ciężkim dniu. Kawą z imbirem możesz poczęstować zaproszonych przez siebie gości - każdy będzie się pytał Cię o przepis na ten smaczny, a zarazem pobudzający napój kawowy! Koniecznie daj nam znać w komentarzach czy takie rozgrzewające połączenie przypadło Ci do gustu!

Sposób przygotowania:

1. Obieramy i kroimy na drobne kawałeczki imbir.

2. Do gotującej się wody (ok. 500 ml) wrzucamy obrany imbir i gotujemy go przez 3 minuty.

3. Wodę z imbirem zdejmujemy z ognia i odstawimy do wystygnięcia na ok. 20 minut.

4. Wodę z imbirem ponownie gotujemy i zalewamy nią kawę rozpuszczalną nasypaną do filiżanek.

5. Śmietanę ubijamy na sztywno i doprawiamy mielonym imbirem.

6. Kandyzowany imbir kroimy na niewielkie kawałeczki.

7. Do każdej kawy dodajemy likier według uznania i dekorujemy śmietaną, na którą nakładamy kawałki kandyzowanego imbiru.

Skomentuj przepis
Ocena: