Przepis na Klonowo-orzechowe latte

Klonowo-orzechowe latte
Deser

Średni

12 minut

1

Składniki:

    Syrop klonowo-orzechowy:

    • 1/4 szklanki masła orzechowego pecan
    • 1/4 szklanki syropu klonowego
    • 2 łyżki brązowego cukru
    • 1/2 łyżki masła
    • 1/3 śmietanki
    • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego

     

    Latte:

    • 40 ml espresso
    • 2 łyżki syropu klonowo-o

Przygotowując swoje ulubione napoje kawowe w domu, nie tylko zaoszczędzisz pieniądze, ale również zwiększysz swoje zdolności baristy. Dzięki prostym przepisom będziesz mógł zaskakiwać swoimi oryginalnymi napojami kawowymi bliską rodzinę, a także znajomych. W przypadku latte klonowo-orzechowego wystarczy, że odpowiednio wcześniej zrobisz syrop, który następnie możesz przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym kontenerku - kiedy najdzie Cię ochota na słodką kawę, będziesz mógł szybko ją wykonać bez zbędnego przygotowania. Bazą wspomnianego napoju kawowego jest masło orzechowe, które znajdziesz niemal w każdym sklepie ze zdrową żywnością albo możesz je zamówić przez internet, czy nawet zrobić w domu - wystarczy, że do robota kuchennego dodać schłodzone orzechy prażone pekan i poczekasz, aż zamienią się w gładkie i kremowe masło. Poniższy przepis jest idealnym balansem pomiędzy słodkim syropem a gorzką kawą, jeżeli jednak jak na Twój gust jest za mało słodki/gorzki pamiętaj, aby dostosować go do własnych upodobań. 

Sposób przygotowania:

1. W niewielkim garnuszku połącz syrop klonowy, masło orzechowe pecan, brązowy cukier i zwykle masło, a następnie ustaw na średni ogień i gotuj, ciągle mieszając, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. 

2. Syrop ściągnij z ognia i połącz go ze śmietanką oraz ekstraktem wanilinowym energicznie mieszając. Odłóż na bok do całkowitego ostygnięcia. Z tego przepisu powinno Ci wyjść syropu na osiem napojów kawowych. 

3. Zaparz espresso. 

4. Połącz espresso z 2 łyżkami syropu klonowo-orzechowego w kubku i mieszaj. 

5. Na stworzoną miksturę wlej mleko, dodaj bitą śmietanę i ozdób wierzch drobno posiekanymi orzechami prażonymi pecan. 

Skomentuj przepis
Ocena: