- Strona główna
- Na ciepło
- Latte piernikowe - jak zrobić latte piernikowe
Przepis na Latte piernikowe - jak zrobić latte piernikowe
Łatwy
5 minut
2
Składniki:
- 2 espresso
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki melasy
- szklanka mleka
Latte piernikowe to połączenie słodyczy z dość intensywnym smakiem przyprawy piernikowej, która połączona z espresso i ciepłym, spienionym mlekiem oraz dodatkiem bitej śmietany rozwieje każde nasze troski. Latte piernikowe to kolejny przykład rozgrzewającej kawy, która jest napojem pobudzającym i deserem w jednym. Latte piernikowe idealnie nadaje się na sezon jesienny i zimowy, gdzie umili nam chłodne dni. Dzięki naszemu prostemu przepisowi kawą nie tylko będziesz mógł delektować się w kawiarni, ale również w zaciszu własnego domu! Poza tym piernikowe latte wprowadzi do Twojego mieszkania zapach świąt, które niosą ze sobą przytulną atmosferę sprzyjającą wypoczynkowi i całkowitemu rozluźnieniu.
Sposób przygotowania
1. Zaparz swoją ulubioną kawę w formie espresso.
2. Połącz ze sobą w niewielkiej miseczce wszystkie przyprawy i melasę. Użyć łyżeczki do ich całkowitego połączenia. Następnie rozdziel powstałą miksturę na dwa kubki.
3. Podgrzej mleko i spień je.
4. Do kubków dodaj kawę, a następnie mleko. Koniecznie podawaj z aromatycznym pierniczkiem!
Łatwy
10 minut
1
Łatwy
10 minut
1
Łatwy
20 minut
2
Średni
12 minut
1
Łatwy
5 minut
1
Łatwy
15 minut
1
Łatwy
5 minut
2
Łatwy
5 minut
1