- Strona główna
- Na ciepło
- Latte z szafranem i kardamonem
Przepis na Latte z szafranem i kardamonem
Łatwy
15 minut
2
Składniki:
- 4 espresso
- 1 szklanka mleka
- 1/4 łyżeczki szafranu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Za oknem panuje dość mroźna i deszczowa, a więc ogólnie nieprzyjemna pogoda, a Ty szukasz sposobu, żeby się rozgrzać? Pijąc ten egzotyczny napój na bazie espresso, z pewnością się zrelaksujesz i poczujesz sporą dawkę ciepła! Latte z szafranem i kardamonem to połączenie subtelnej słodyczy z lekko ziemistym smakiem i niezwykle aromatycznym zapachem, w których się zakochasz. Latte perfekcyjnie połączy się z kruchym maślanym ciasteczkiem - będzie to idealne dopełnienie chłodnego popołudnia.
Sposób przygotowania:
1. W niewielkim garnuszku podgrzej mleko wraz z szafranem i kardamonem na średniej wielkości ogniu przez ok. 5 minut. Kiedy zobaczysz, że dookoła pojawiają się malutkie bąbelki, zdejmij garnuszek z palnika.
2. Wymieszaj miksturę, aż delikatnie się spieni i stanie się gęstsza.
3. Zrób shoty espresso.
4. Przelej espresso do kubka, a następnie zalej mlekiem z szafranem i kardamonem.
Łatwy
5 minut
1
Średni
20 minut
11
Łatwy
3 minuty
2
Łatwy
3 minuty
1
Łatwy
8 minut
1
Średni
12 minut
1
Łatwy
15 minut
2
Łatwy
20 minut
2