Przepis na Latte z szafranem i kardamonem

Latte z szafranem i kardamonem
Na ciepło

Łatwy

15 minut

2

Składniki:

    • 4 espresso
    • 1 szklanka mleka
    • 1/4 łyżeczki szafranu
    • 1/2 łyżeczki kardamonu

Za oknem panuje dość mroźna i deszczowa, a więc ogólnie nieprzyjemna pogoda, a Ty szukasz sposobu, żeby się rozgrzać? Pijąc ten egzotyczny napój na bazie espresso, z pewnością się zrelaksujesz i poczujesz sporą dawkę ciepła! Latte z szafranem i kardamonem to połączenie subtelnej słodyczy z lekko ziemistym smakiem i niezwykle aromatycznym zapachem, w których się zakochasz. Latte perfekcyjnie połączy się z kruchym maślanym ciasteczkiem - będzie to idealne dopełnienie chłodnego popołudnia. 

Sposób przygotowania:

1. W niewielkim garnuszku podgrzej mleko wraz z szafranem i kardamonem na średniej wielkości ogniu przez ok. 5 minut. Kiedy zobaczysz, że dookoła pojawiają się malutkie bąbelki, zdejmij garnuszek z palnika. 

2. Wymieszaj miksturę, aż delikatnie się spieni i stanie się gęstsza. 

3. Zrób shoty espresso. 

4. Przelej espresso do kubka, a następnie zalej mlekiem z szafranem i kardamonem. 

Skomentuj przepis
Ocena: