Przepis na Manhattan Latte

Manhattan Latte
Deser

Średni

20 minut

2

Składniki:

    kawa w ziarnach dla dwóch osób

    500 ml mleka 3,2%

    masło orzechowe - 3 łyżki

    200 ml mlecznej czekolady

    płatki migdałów

Manhattan jest jedną z najbardziej zaludnionych części Nowego Jorku, a także jedną z jego najbogatszych dzielnic. Na Manhattanie znajdują się liczne atrakcje turystyczne, a także jest tam znane z wielu filmów centrum finansowe na Wall Street. Podobnie do prawdziwego Manhattanu — Manhattan Latte jest napojem złożonym, który nie tylko świetnie smakuje, ale również wyjątkowo przepięknie się prezentuje, co łyk będzie można doszukiwać się w nim nowych smaków. Trzy poziomy kawy elegancko rozmieszczone w transparentnej wysokiej szklance pozwolą nam obserwować przepiękną harmonię kawy, a także delektować się jej subtelnym, a zarazem mocno mlecznym i orzechowym smakiem. Manhattan Latte jest "must have" dla wszystkich fanów masła orzechowego!

 

Sposób przygotowania:

1. Zmiel kawę.

2. Zmieloną kawę umieść w koszyczku kawiarki, a następnie zalej dolną część zaparzacza wodą. Włóż koszyczek i załóż górną część kawiarki. Kawiarkę ustaw na niewielkim ogniu czy płycie indukcyjnej i zaparzaj przez kilka minut.

3. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.

4. Do czekolady dodaj 3 łyżki masła orzechowego i starannie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

5. Płatki migdałów praż na patelni, a następnie zalej je mlekiem i podgrzej. Wyłów z mleka płatki migdałowe, a następnie spień mleko.

6. Do wysokiej szklanki wlewamy czekoladę z masłem orzechowym, następnie spienione mleko, a po chwili na samą górę wylewamy zaparzoną kawę z pozostałym spienionym mlekiem.

7. W celach dekoracyjnych możesz posypać wierzch kawy płatkami migdałowymi.

Skomentuj przepis
Ocena: