- Strona główna
- Deser
- Manhattan Latte
Przepis na Manhattan Latte
Średni
20 minut
2
Składniki:
kawa w ziarnach dla dwóch osób
500 ml mleka 3,2%
masło orzechowe - 3 łyżki
200 ml mlecznej czekolady
płatki migdałów
Manhattan jest jedną z najbardziej zaludnionych części Nowego Jorku, a także jedną z jego najbogatszych dzielnic. Na Manhattanie znajdują się liczne atrakcje turystyczne, a także jest tam znane z wielu filmów centrum finansowe na Wall Street. Podobnie do prawdziwego Manhattanu — Manhattan Latte jest napojem złożonym, który nie tylko świetnie smakuje, ale również wyjątkowo przepięknie się prezentuje, co łyk będzie można doszukiwać się w nim nowych smaków. Trzy poziomy kawy elegancko rozmieszczone w transparentnej wysokiej szklance pozwolą nam obserwować przepiękną harmonię kawy, a także delektować się jej subtelnym, a zarazem mocno mlecznym i orzechowym smakiem. Manhattan Latte jest "must have" dla wszystkich fanów masła orzechowego!
Sposób przygotowania:
1. Zmiel kawę.
2. Zmieloną kawę umieść w koszyczku kawiarki, a następnie zalej dolną część zaparzacza wodą. Włóż koszyczek i załóż górną część kawiarki. Kawiarkę ustaw na niewielkim ogniu czy płycie indukcyjnej i zaparzaj przez kilka minut.
3. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
4. Do czekolady dodaj 3 łyżki masła orzechowego i starannie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
5. Płatki migdałów praż na patelni, a następnie zalej je mlekiem i podgrzej. Wyłów z mleka płatki migdałowe, a następnie spień mleko.
6. Do wysokiej szklanki wlewamy czekoladę z masłem orzechowym, następnie spienione mleko, a po chwili na samą górę wylewamy zaparzoną kawę z pozostałym spienionym mlekiem.
7. W celach dekoracyjnych możesz posypać wierzch kawy płatkami migdałowymi.
Łatwy
12 minut
2
Łatwy
3 minuty
1
Łatwy
10 minut
2
Łatwy
3 minuty
1
Łatwy
15 minut
1
Łatwy
5 minut
2
Łatwy
min. 12 godzin max. 24 godziny
5
Łatwy
3 minuty
2