- Strona główna
- Na ciepło
- Matcha Latte
Przepis na Matcha Latte

Łatwy
15 minut
1
Składniki:
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku matcha
- 1 łyżka gorącej wody
- 3/4 szklanki gorącego mleka
- miód lub cukier (według uznania)
Jednym z najlepszych sposobów na delektowanie się smakiem matchy jest niezwykle kremowa Matcha Latte! Lekko gorzkawy smak matchy idealnie łączy się z subtelnym aromatem mleka (można wybrać mleko kokosowe lub mleko migdałowe) tworząc niebiańskie połączenie działające na wszystkie zmysły! Kawa Matcha Latte serwowana w kawiarniach zazwyczaj ma zbyt słodki smak, dlatego ciekawą opcją jest przygotowanie Matcha Latte w domu. Zastanawiasz się czym jest matcha? To zmielone liści zielonej herbaty, które zawierają w sobie mnóstwo składników odżywczych - jest ona zdrowszą wersją zwykłej zielonej herbaty. Matcha Latte dotarła do nas z Japonii, gdzie przyrządzana jest w tradycyjny sposób - charakteryzuje się lekko gorzkawym, a także ziemistym posmakiem, który będzie idealnym dopełnieniem mlecznego napoju! Ten przepis na Matcha Latte jest bardzo prosty, a do jego wykonania potrzebujesz zaledwie trzech produktów - nie musisz mieć umiejętności ani profesjonalnego sprzętu baristycznego, aby cieszyć się jej smakiem!
Sposób przygotowania:
1. Zacznij od przesiania proszku matcha do małej miseczki, dzięki temu krokowi Twoja kawa będzie kremowa i gładka, nie pojawią się w niej żadne grudki.
2. Matchę zalej łyżką przegotowanej wody i energicznie ubijaj trzepaczką, aż do rozpuszczenia herbaty. Aby matcha się spieniła, możesz posuwać trzepaczką z boku na bok lub w górę i w dół.
3. Matchę przelej do kubka, a następnie dodaj do niej podgrzane mleko i ponownie wymieszaj.
4. Spróbuj swoje Matcha Latte i zdecyduj czy potrzebujesz do niego dodać odrobinę słodkości.

Trudny
20 minut
1

Łatwy
10 minut
2

Łatwy
5 minut
1

Łatwy
3 minuty
2

Trudny
20 minut
4

Łatwy
3 minuty
1

Łatwy
15 minut
2

Łatwy
15 minut
1