Przepis na Mocha słony karmel

Mocha słony karmel
Deser

Trudny

20 minut

1

Składniki:

    • espresso
    • 150 ml mleka
    • 80 g cukru
    • 1/2 szklanki wody
    • 150 ml śmietanki kremówki 30%
    • 1/2 łyżeczki soli

Karmel podobnie jak cynamon jest jednym z tych smaków, o które szczególnie upominamy się w sezonie jesiennym, gdy za oknem szybko robi się ciemno, dżdżyście i chłodno — do tego stopnia, że nie mamy chęci wychodzić do kawiarni, lecz z zacisza własnego domu delektować się przepyszną kawą. Karmel doda kawie słodkości, dzięki czemu nie trzeba będzie dodawać do niej dodatkowego cukru czy słodzików, ponieważ wtedy kawa mogłaby zrobić się zbyt mdła. A co gdyby z tradycyjnego karmelu stworzyć słony karmel? Z pewnością doda to odrobinę wyrazistości Twojej kawie i podkreśli jej jesienny smak. Daj nam znać w komentarzu, która wersja kaw smakuje Ci bardziej: karmel czy solony karmel? My przepadamy za obydwoma!

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotujemy solony karmel! Do niewielkie rondelka wsyp cukier i zalej go wodą w takim stopniu, aby przykryć cukier. Tak przygotowaną miksturę postaw na niewielkim palniku i gotuj, aż cukier się rozpuści — pamiętaj, żeby w tym czasie nie mieszać zawartości rondelka. Pamiętaj, aby pilnować karmelu, który będzie się pienił i bulgotał — na początku stanie się ona żółty, a później brązowy i właśnie w tej chwili trzeba go ściągnąć z palnika, aby go nie przypalić. Do karmelu dodaj niewielką ilość śmietanki i energicznie zamieszaj. Jeżeli chcesz pozostać przy tradycyjnym karmelu, możesz śmiało ominąć kolejny krok, którym jest dodanie odrobiny soli — pamiętaj, aby kosztować miksturę i nie przesadzić z ilością soli.

2. Na dno szklanki wlej słony karmel.

3. Przygotuj espresso i dodaj je do szklanki ze słonym karmele.

4. Podgrzej i spień mleko, które następnie przelej na kawę.

5. Po piance stworzonej z mleka możesz delikatnie polać karmelem w celach dekoracyjnych.

Skomentuj przepis
Ocena: