Przepis na Yuanyang

Yuanyang
Śniadanie

Łatwy

12 minut

2

Składniki:

    • 1 szklanka kawy (najlepiej mocne espresso)
    • 1 szklanka herbaty
    • cukier (opcjonalnie)
    • mleko (opcjonalnie)

Yuanyang to niezwykle aromatyczny napój, który jest niebanalnym połączeniem kawy z herbatą. Yuanyang jest jednym z najpopularniejszych napojów w Hongkongu - ceniony jest za swój przyjemny smak, a także za pokłady energii, które zyskujemy po jego wypiciu. Napój na bazie kawy i herbaty nie tylko musi być podawany w wersji ciepłej, ale również w postaci mrożonego napoju, a nawet rozmajony mlekiem. Poniższy przepis oddaje tradycyjny smak tego niezwykłego napoju - oczywiście na ulicach Hongkongu każdy sprzedawca będzie oferował yuanywang ze swojego rodzinnego przepisu, który był ulepszany od pokoleń do indywidualnych gustów. Ten słodki i kremowy napój będzie dla Ciebie sporym zastrzykiem kofeiny - idealnie sprawdzi się na rozpoczęcie dnia, lub gdy chcesz naładować baterie po ciężkiej przeprawie.

Sposób przygotowania:

1. Zaparz mocne espresso.

2. Zaparz ulubioną herbatę.

3. Połącz w proporcji 1:1 kawę z herbatą.

4. Dodaj cukier, mleko i delektuj się tym nietypowym napojem.

Skomentuj przepis
Ocena: