Jak parzyć kawę?
Jak parzyć kawę?
Metod parzenia kawy jest wiele. To, który będzie najlepszy dla Ciebie, zależy tylko i wyłącznie od Twoich preferencji smakowych. Istnieje kilka sprawdzonych metod parzenia kawy, które z pewnością warto wykorzystać. Jednak aby

Metod parzenia kawy jest wiele. To, który będzie najlepszy dla Ciebie, zależy tylko i wyłącznie od Twoich preferencji smakowych. Istnieje kilka sprawdzonych metod parzenia kawy, które z pewnością warto wykorzystać. Jednak aby mieć pewność, że napój będzie odpowiedni, należy wybrać wysokiej jakości ziarna kawy.

Kawa z ekspresu kablowego
To nieco czasochłonna czynność, ale z pewnością warto wypróbować powstałej w ten sposób kawy. Specjaliści twierdzą nawet, że espresso z ekspresu kablowego niczym nie ustępuje napojowi, jakim można raczyć się w czasie pobytu w pięknym włoskim kraju. Działanie ekspresu polega na przepuszczaniu gorącej wody pod ciśnieniem przez uprzednio zmieloną kawę, znajdującą się w kolbie. Kiedy w kolbie znajdzie się odpowiednia ilość kawy, należy wyrównać jej wierzch, a następnie docisnąć. Tutaj proces parzenia zajmuje około 25 sekund.

Biorąc pod uwagę bardzo krótki czas kontaktu wody z kawą, ziarna muszą być naprawdę dobrze zmielone, by w pełni oddać wszystkie smaki i aromaty napoju. W przypadku, kiedy ziarna nie będą odpowiednio drobno zmielone, woda zbyt szybko przepłynie, a zaparzona kawa będzie po prostu słaba. Analogicznie w przypadku zbyt drobnego zmielenia - wówczas woda nie przepłynie przez ziarna, przez co napój będzie bardzo gorzki i o intensywnym smaku.

Aeropress
Aby przygotować pyszną kawę w aeropressie potrzeba około 20 gramów drobno zmielonych ziaren oraz wody, mającą temperaturę 90°C. Do sitka aeropressu należy włożyć filtr, a następnie zalać go wodą. Potem dosypujemy właściwą porcję kawy i zalewamy ją 50 ml wody. Następnie mieszamy napar i pozostawiamy go na jakieś 30 sekund. Po tym czasie dolewamy pozostałą część wody (200-220 ml) i odkładamy napar na następne 1,5-2 minuty. Można w tym czasie mieszać kawę, by uzyskać pełnię aromatów. Z pomocą aeropressu otrzymamy kawę podobną do espresso, americany lub latte.

Kawiarka
Kawiarka to wynalazek, który jest z nami od lat 30-tych XX wieku. Wówczas, pewien Włoch opatentował urządzenie, które do dziś gości w wielu domach i kawiarniach. Na rynku dostępne są kawiarki w różnych rozmiarach, a zakup sprzętu powinien być podyktowany tylko i wyłącznie naszymi własnymi potrzebami. Pojemność kawiarki powinna odpowiadać pojemności filiżanek lub kubków, które spożywamy na co dzień. Do kawiarki należy używać dość drobno zmielonej kawy. Kawiarkę należy zalać gorącą wodą aż do zaznaczonego miejsca. Na sitku trzeba następnie umieścić kawę, pamiętając, by wyrównać jej powierzchnię. Tak przygotowany sprzęt umieszczamy na małym palniku i czekamy, aż rozpocznie się proces parzenia. Kawiarkę należy zdjąć z palnika wtedy, kiedy usłyszymy bulgotanie. Jeśli potrzymamy kawiarkę dłużej na palniku, napar zrobi się gorzki i będzie miał nieprzyjemny, przypalony aromat.

Jak wygląda praca w kawiarni?
Jak wygląda praca w kawiarni?
Flat white, czyli z czym się to pije?
Flat white, czyli z czym się to pije?
Filtr wody, czy trzeba go stosować w ekspresie?
Filtr wody, czy trzeba go stosować w ekspresie?
Skomentuj przepis
Ocena: