Przepis na Bulletproof Coffee

Bulletproof Coffee
Na ciepło

Łatwy

5 minut

1

Składniki:

    • shot lub dwa shoty espresso
    • 4 łyżeczki masła
    • 1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego

W dzisiejszych czasach jest tyle przepisów na kawy ile pomysłów, jednakże wciąż do najczęściej pitych pozycji należą kawa z mlekiem i cukrem oraz espresso, czyli kawa czarna - można powiedzieć, że są to kawy, którymi delektujemy się codziennie, natomiast podczas spotkania z przyjaciółmi w kawiarni częściej sięgamy po bardziej ekstrawaganckie kawy, np. wielosmakowe latte. Ostatnimi czasy dużą popularnością cieszy się dieta ketogeniczna, która wyklucza z codziennego jadłospisu węglowodany, zastępując je tłuszczami. Bulletproof Coffee, a więc dosłownie kuloodporna kawa to napój, który jest połączeniem kawy z masłem. Tak MASŁEM! Ta nietuzinkowa kombinacja ma na celu dodanie nam energii pochodzącej z tłuszczu i jednocześnie pobudzenie nas dzięki sporej zawartości kofeiny z przygotowanego espresso. Pamiętaj, podczas przygotowywania kuloodpornej kawy koniecznie wybierz masło klarowane i niesolone z dodatkiem oleju kokosowego. Chociaż dodatek w postaci masła nie doprowadza do znacznego pogorszenia smaku kawy, to jednak musimy przyznać, że nadaje jej dość unikalny charakter. 

Sposób przygotowania:


1. Wyjmij masło z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej. 

2. Zaparz ulubioną kawę. 

3. W mikrofalówce lub na kuchence podgrzej łyżeczkę oleju kokosowego. 

4. Do kubka z kawą dodaj olej oraz 4 łyżeczki masła klarowanego i niesolonego. 

5. Wszystko dokładnie zamieszaj, a w razie problemów z rozpuszczeniem masła dokładnie zblenduj. 

Skomentuj przepis
Ocena: