Przepis na Frappuccino

Frappuccino
Deser

Średni

20 minut

4

Składniki:

    • 160 ml mocnej kawy
    • 1/3 skondensowanego mleka
    • pół szklanki mleka
    • 1/2 laski wanilii
    • łyżeczka ekstraktu wanilinowego
    • 4 kubki lodu

Frappuccino kojarzy się przede wszystkim z napojem serwowanym w kawiarni, który nie tylko kosztuje fortunę, ale również przytłacza nas ilością kalorii. Przygotowując frappuccino w domu nie tylko możesz kontrolować zawartość kalorii, ale również za cenę, którą zapłacisz w kawiarni, przygotujesz więcej szklanek kawy. Z tego prostego przepisu będziesz mógł stworzyć aż 4 frappuccino - będzie to idealny deser na letnie popołudnie w towarzystwie najbliższych przyjaciół. Frappuccino możesz również przygotować na zapas - wystarczy, że je zamrozisz, a gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, tylko je rozmrozisz. Domowe frappuccino możesz całkowicie dostosować do swoich indywidualnych preferencji smakowych - użyć sosu karmelowego, kawałków czekolady, ekstraktu wanilinowego lub ziaren wanilii. Zakochasz się w tym frappuccino!

Sposób przygotowania:

1. Zaparz mocne espresso i pozwól mu porządnie przestygnąć, dla lepszego efektu możesz go nawet włożyć do lodówki. 

2. Mocno schłodzoną kawę wraz z mlekiem oraz mlekiem skondensowanym dodaj do blendera. 

3. Podziel na pół ziarna wanilii i wykorzystaj tylko połowę - wydrap z niej ziarenka i wrzuć do blendera. Dodaj również odrobinę ekstraktu wanilii. 

4. Do blendera dodaj lód i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. 

5. Otrzymany napój przelej do szklanki i ozdób bitą śmietaną, a następnie posyp cynamonem lub polej sosem karmelowym. 

Skomentuj przepis
Ocena: