Przepis na Kubańska kawa

Kubańska kawa
Deser

Trudny

20 minut

4

Składniki:

    • 1/2 szklanki kawy
    • 1 i 1/2 szklanki wody
    • 1/4 szklanki cukru

Zastanawiasz się, jaka jest kubańska kawa? Przede wszystkim słodka i bogata w niepowtarzalny aromat, który perfekcyjnie komponuje się z doskonale gładkim smakiem. Do kubańskiej kawy nie będziesz potrzebował deseru, ponieważ ona sama w sobie jest deserem! Przygotowanie kubańskiej kawy wymaga poznania specjalnej techniki, dzięki której stworzysz espresso z delikatną pianką na wierzchu. Espresso do tej kawy połączone jest z pianką stworzoną z cukru, a nie z mleka. Chociaż przepis wymaga cierpliwości w przygotowaniu, to jednak uzyskania kawa jest jak najbardziej tego warta. 

Sposób przygotowania:

1. Zrób mocne espresso. 

2. Do szklanej miski dodaj cukier, a następnie łyżeczkę świeżo zaparzonej kawy. Resztę kawy zachowaj w małym pojemniczku, ponieważ może Ci być jeszcze potrzebna. 

3. Używając niewielkiej trzepaczki lub łyżki, żwawo ubij cukier z espresso, dopóki nie uzyskasz jasnobrązowego koloru, który przypomina lekko pienistą pastę - prawdopodobnie będziesz musiał na to przeznaczyć od 2 do 3 minut. Kiedy tylko wytworzy Ci się idealna konsystencja, przestań ubijać, ponieważ efekt może być wręcz odwrotny. 

4. Zaparzoną kawę przelej do filiżanki, a następnie dodaj do niej stworzoną chwilę wcześniej pianę. 

Skomentuj przepis
Ocena: