Przepis na Matcha Latte

Matcha Latte
Na ciepło

Łatwy

15 minut

1

Składniki:

    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku matcha
    • 1 łyżka gorącej wody
    • 3/4 szklanki gorącego mleka
    • miód lub cukier (według uznania)

Jednym z najlepszych sposobów na delektowanie się smakiem matchy jest niezwykle kremowa Matcha Latte! Lekko gorzkawy smak matchy idealnie łączy się z subtelnym aromatem mleka (można wybrać mleko kokosowe lub mleko migdałowe) tworząc niebiańskie połączenie działające na wszystkie zmysły! Kawa Matcha Latte serwowana w kawiarniach zazwyczaj ma zbyt słodki smak, dlatego ciekawą opcją jest przygotowanie Matcha Latte w domu. Zastanawiasz się czym jest matcha? To zmielone liści zielonej herbaty, które zawierają w sobie mnóstwo składników odżywczych - jest ona zdrowszą wersją zwykłej zielonej herbaty. Matcha Latte dotarła do nas z Japonii, gdzie przyrządzana jest w tradycyjny sposób - charakteryzuje się lekko gorzkawym, a także ziemistym posmakiem, który będzie idealnym dopełnieniem mlecznego napoju! Ten przepis na Matcha Latte jest bardzo prosty, a do jego wykonania potrzebujesz zaledwie trzech produktów - nie musisz mieć umiejętności ani profesjonalnego sprzętu baristycznego, aby cieszyć się jej smakiem!

 

Sposób przygotowania:


1. Zacznij od przesiania proszku matcha do małej miseczki, dzięki temu krokowi Twoja kawa będzie kremowa i gładka, nie pojawią się w niej żadne grudki. 

2. Matchę zalej łyżką przegotowanej wody i energicznie ubijaj trzepaczką, aż do rozpuszczenia herbaty. Aby matcha się spieniła, możesz posuwać trzepaczką z boku na bok lub w górę i w dół. 

3. Matchę przelej do kubka, a następnie dodaj do niej podgrzane mleko i ponownie wymieszaj. 

4. Spróbuj swoje Matcha Latte i zdecyduj czy potrzebujesz do niego dodać odrobinę słodkości. 

Skomentuj przepis
Ocena: