Przepis na Mokka z białą czekoladą

Mokka z białą czekoladą
Deser

Łatwy

10 minut

1

Składniki:

    • 3/4 szklanki mleka
    • 3 łyżki płatków białej czekolady
    • 40 ml espresso
    • 1 łyżeczka cukru
    • bita śmietana
    • gałka muszkatołowa
    • pianki cukrowe

Jesteś fanem słodkiego, wręcz kremowego smaku białej czekolady? Na myśl o napoju kawowym połączonym z białą czekoladą aż cieknie Ci ślinka? Biała czekolada to produkt czekoladowy, w którym jednak nie ma żadnej zawartości kakao, które jest źródłem kofeiny. Rezultatem połączenia kawy z białą czekoladą jest uzyskanie głębokiego aromatu ze pożądaną słodyczą. Dla każdego miłośnika białej czekolady mam dobrą wiadomość! Zaspokoimy Twoje pragnienie kawowe bez konieczności wychodzenia z domu - domowa wersja smakuje równie kremowo i pysznie, co trunki podawane w kawiarniach, a najprawdopodobniej jest znacznie tańsza. Chociaż mokka z białą czekoladą może wydawać się napojem skomplikowanym do przyrządzenia, to jednak w rzeczywistości jest to napój bardzo prosty w przygotowaniu. 

Sposób przygotowania:

1. Dodaj mleko i płatki białej czekolady to niewielkiego garnka - mieszaj na małym ogniu do otrzymania gładkiej i kremowej konsystencji. 

2. Zaparz espresso. 

3. Wlej espresso do kubka i na nie wlej czekoladowe mleko - całość wymieszaj i opcjonalnie dodaj cukier. 

4. Udekoruj mokkę z białą czekoladą bitą śmietaną oraz subtelną posypką zmielonej gałki muszkatołowej, a także dodaj kilka pianek cukrowych.

Skomentuj przepis
Ocena: