- Strona główna
- Na ciepło
- Bulletproof Coffee
Przepis na Bulletproof Coffee
Łatwy
5 minut
1
Składniki:
- shot lub dwa shoty espresso
- 4 łyżeczki masła
- 1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
W dzisiejszych czasach jest tyle przepisów na kawy ile pomysłów, jednakże wciąż do najczęściej pitych pozycji należą kawa z mlekiem i cukrem oraz espresso, czyli kawa czarna - można powiedzieć, że są to kawy, którymi delektujemy się codziennie, natomiast podczas spotkania z przyjaciółmi w kawiarni częściej sięgamy po bardziej ekstrawaganckie kawy, np. wielosmakowe latte. Ostatnimi czasy dużą popularnością cieszy się dieta ketogeniczna, która wyklucza z codziennego jadłospisu węglowodany, zastępując je tłuszczami. Bulletproof Coffee, a więc dosłownie kuloodporna kawa to napój, który jest połączeniem kawy z masłem. Tak MASŁEM! Ta nietuzinkowa kombinacja ma na celu dodanie nam energii pochodzącej z tłuszczu i jednocześnie pobudzenie nas dzięki sporej zawartości kofeiny z przygotowanego espresso. Pamiętaj, podczas przygotowywania kuloodpornej kawy koniecznie wybierz masło klarowane i niesolone z dodatkiem oleju kokosowego. Chociaż dodatek w postaci masła nie doprowadza do znacznego pogorszenia smaku kawy, to jednak musimy przyznać, że nadaje jej dość unikalny charakter.
Sposób przygotowania:
1. Wyjmij masło z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej.
2. Zaparz ulubioną kawę.
3. W mikrofalówce lub na kuchence podgrzej łyżeczkę oleju kokosowego.
4. Do kubka z kawą dodaj olej oraz 4 łyżeczki masła klarowanego i niesolonego.
5. Wszystko dokładnie zamieszaj, a w razie problemów z rozpuszczeniem masła dokładnie zblenduj.
Łatwy
5 minut
1
Łatwy
5 minut
2
Łatwy
15 minut
1
Łatwy
5 minut
1
Łatwy
10 minut
2
Trudny
20 minut
4
Średni
15 minut
1
Łatwy
10 minut
2