Przepis na Kawa jajeczna

Kawa jajeczna
Na ciepło

Łatwy

10 minut

1

Składniki:

    • espresso
    • 1 łyżeczka kawy
    • 2 łyżki skondensowanego mleka słodzonego
    • 1 żółtko

Tak, kawa z dodatkiem jajka - to dosyć niecodzienny przepis, jednakże gwarantuje niepowtarzalne doznania smakowe. Napój kawowy wykorzystuje jedynie żółtko, które będziemy ubijać razem ze słodkim skondensowanym mlekiem, a to wszystko, żeby uzyskać bogatą warstwę wierzchnią. Pianka swoją teksturą będzie przypominać chmurkę, która przykryje aromatyczną czarną kawę. Kawa jajeczna będzie harmonijnym połączeniem słodkiego mleka skondensowanego z mocno parzoną kawą. 

Sposób przygotowania:

1. W małej miseczce wymieszaj skondensowane mleko, żółtko i jedną łyżeczkę kawy - końcowy efekt ma przypominać delikatną chmurkę. Jeżeli zdecydujesz się na zrobienie większej porcji przepisu, radzimy wykorzystać w tym celu mikser. 

2. Zaparz espresso. 

3. Do przygotowanej filiżanki wlej espresso. 

4. Na espresso delikatnie wyłóż masę jajeczną. 

Skomentuj przepis
Ocena: