- Strona główna
- Na ciepło
- Kawa jajeczna
Przepis na Kawa jajeczna

Łatwy
10 minut
1
Składniki:
- espresso
- 1 łyżeczka kawy
- 2 łyżki skondensowanego mleka słodzonego
- 1 żółtko
Tak, kawa z dodatkiem jajka - to dosyć niecodzienny przepis, jednakże gwarantuje niepowtarzalne doznania smakowe. Napój kawowy wykorzystuje jedynie żółtko, które będziemy ubijać razem ze słodkim skondensowanym mlekiem, a to wszystko, żeby uzyskać bogatą warstwę wierzchnią. Pianka swoją teksturą będzie przypominać chmurkę, która przykryje aromatyczną czarną kawę. Kawa jajeczna będzie harmonijnym połączeniem słodkiego mleka skondensowanego z mocno parzoną kawą.
Sposób przygotowania:
1. W małej miseczce wymieszaj skondensowane mleko, żółtko i jedną łyżeczkę kawy - końcowy efekt ma przypominać delikatną chmurkę. Jeżeli zdecydujesz się na zrobienie większej porcji przepisu, radzimy wykorzystać w tym celu mikser.
2. Zaparz espresso.
3. Do przygotowanej filiżanki wlej espresso.
4. Na espresso delikatnie wyłóż masę jajeczną.

Łatwy
10 minut
2

Łatwy
12 minut
2

Łatwy
10 minut
1

Łatwy
8 minut
1

Łatwy
min. 12 godzin max. 24 godziny
5

Łatwy
5 minut
1

Łatwy
10 minut
1

Trudny
30 minut
1