Przepis na Kawa bananowa

Kawa bananowa
Deser

Łatwy

5 minut

2

Składniki:

    • podwójne espresso
    • 20 ml soku bananowego
    • 100 ml śmietanki 12%
    • suszony banan
    • cukier puder
    • cukier wanilinowy lub laska wanilii

Kawa z bananem? Brzmi co najmniej dziwnie! Jednakże bananowa kawa może Cię zaskoczyć swoim niepowtarzalnym smakiem, dlatego powinieneś jej spróbować...chociaż ten jeden raz! Kawa bananowa świetnie sprawdzi się zarówno o poranku, jak i będzie idealnym elementem popołudniowego relaksu. Słodki banan zastąpi nam deser, natomiast gorzka kawa delikatnie nas pobudzi i doda nam energii do dalszego działania. Kawę bananową przygotujesz w swoim domu w przeciągu kilku minut! Nie musisz iść do kawiarni, aby cieszyć się oryginalnymi smakami kawy! Oczywiście swoją kawę możesz również dopasować do aktualnej pory roku — w zimie postawić na wersję na ciepło, natomiast w lecie zdecydować się na wersję mrożoną. Zobacz, czego potrzebujesz, aby zrobić kawę bananową w swoim domu i daj nam znać, czy to egzotyczne połączenie przypadło Ci do gustu!

Sposób przygotowania

1. Zaparz podwójne espresso i przelej je do niewielkiego rondelka lub garnuszka.

2. Do espresso dodaj przygotowaną śmietankę, a także sok bananowy. Całość podgrzej, a następnie spień.

3. Powstałą miksturę przelej do dwóch filiżanek.

4. Możesz udekorować filiżanki suszonym bananem i cukrem pudrem.

5. Jeżeli chcesz uwydatnić słodycz w bananowej kawie, koniecznie nie zapomnij do niej dodać cukru wanilinowego.

Skomentuj przepis
Ocena: