- Strona główna
- Deser
- Kawa bananowa
Przepis na Kawa bananowa
Łatwy
5 minut
2
Składniki:
- podwójne espresso
- 20 ml soku bananowego
- 100 ml śmietanki 12%
- suszony banan
- cukier puder
- cukier wanilinowy lub laska wanilii
Kawa z bananem? Brzmi co najmniej dziwnie! Jednakże bananowa kawa może Cię zaskoczyć swoim niepowtarzalnym smakiem, dlatego powinieneś jej spróbować...chociaż ten jeden raz! Kawa bananowa świetnie sprawdzi się zarówno o poranku, jak i będzie idealnym elementem popołudniowego relaksu. Słodki banan zastąpi nam deser, natomiast gorzka kawa delikatnie nas pobudzi i doda nam energii do dalszego działania. Kawę bananową przygotujesz w swoim domu w przeciągu kilku minut! Nie musisz iść do kawiarni, aby cieszyć się oryginalnymi smakami kawy! Oczywiście swoją kawę możesz również dopasować do aktualnej pory roku — w zimie postawić na wersję na ciepło, natomiast w lecie zdecydować się na wersję mrożoną. Zobacz, czego potrzebujesz, aby zrobić kawę bananową w swoim domu i daj nam znać, czy to egzotyczne połączenie przypadło Ci do gustu!
Sposób przygotowania
1. Zaparz podwójne espresso i przelej je do niewielkiego rondelka lub garnuszka.
2. Do espresso dodaj przygotowaną śmietankę, a także sok bananowy. Całość podgrzej, a następnie spień.
3. Powstałą miksturę przelej do dwóch filiżanek.
4. Możesz udekorować filiżanki suszonym bananem i cukrem pudrem.
5. Jeżeli chcesz uwydatnić słodycz w bananowej kawie, koniecznie nie zapomnij do niej dodać cukru wanilinowego.
Łatwy
10 minut
2
Łatwy
15 minut
1
Łatwy
15 minut
2
Łatwy
5 minut
1
Łatwy
5 minut
1
Łatwy
5 minut
1
Średni
12 minut
1
Łatwy
20 minut
4