- Strona główna
- Deser
- Mokka z białą czekoladą
Przepis na Mokka z białą czekoladą

Łatwy
10 minut
1
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki płatków białej czekolady
- 40 ml espresso
- 1 łyżeczka cukru
- bita śmietana
- gałka muszkatołowa
- pianki cukrowe
Jesteś fanem słodkiego, wręcz kremowego smaku białej czekolady? Na myśl o napoju kawowym połączonym z białą czekoladą aż cieknie Ci ślinka? Biała czekolada to produkt czekoladowy, w którym jednak nie ma żadnej zawartości kakao, które jest źródłem kofeiny. Rezultatem połączenia kawy z białą czekoladą jest uzyskanie głębokiego aromatu ze pożądaną słodyczą. Dla każdego miłośnika białej czekolady mam dobrą wiadomość! Zaspokoimy Twoje pragnienie kawowe bez konieczności wychodzenia z domu - domowa wersja smakuje równie kremowo i pysznie, co trunki podawane w kawiarniach, a najprawdopodobniej jest znacznie tańsza. Chociaż mokka z białą czekoladą może wydawać się napojem skomplikowanym do przyrządzenia, to jednak w rzeczywistości jest to napój bardzo prosty w przygotowaniu.
Sposób przygotowania:
1. Dodaj mleko i płatki białej czekolady to niewielkiego garnka - mieszaj na małym ogniu do otrzymania gładkiej i kremowej konsystencji.
2. Zaparz espresso.
3. Wlej espresso do kubka i na nie wlej czekoladowe mleko - całość wymieszaj i opcjonalnie dodaj cukier.
4. Udekoruj mokkę z białą czekoladą bitą śmietaną oraz subtelną posypką zmielonej gałki muszkatołowej, a także dodaj kilka pianek cukrowych.

Łatwy
5 minut
2

Łatwy
5 minut
1

Łatwy
3 minuty
1

Łatwy
5 minut
1

Łatwy
10 minut
1

Łatwy
3 minuty
1

Łatwy
15 minut
2

Średni
18 minut
1